Több mint 200 elítélt, összesen több mint 2200 év börtönbüntetés: lezárult Olaszország egyik legnagyobb maffiapere

2023. november 20. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult az olasz történelem egyik legnagyobb maffiapere, a három évig tartó eljárásban több mint 200 bandatagot ítéltek összesen több mint 2200 év börtönbüntetésre – írja a Sky News.

A per vádlottjai az 'Ndrangheta maffia tagjai és a velük összejátszó politikusok és vállalkozók voltak – a vádpontok között szerepelt gyilkosság, korrupció, kábítószer-kereskedelem, pénzmosás és zsarolás is. 2021 januárja óta több mint 300-an álltak a vádlottak padjára, közülük végül 80-at felmentettek, 67-et pedig gyorsított eljárásban már korábban bűnösnek mondtak ki. Végül több mint 200 vádlottat ítéltek el, akikre akár 30 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabtak.

A 2021 január közepén indult gigaper 30 év óta a legnagyszabásúbb maffiaper volt Olaszországban, csak a Borsellino-Falcone féle 475 fős óriásper volt ennél nagyobb.

Ügyvédek várják az ítélethirdetést az elmúlt évtizedek legnagyobb olasz maffiaperében 2023. november 20-án- Fotó: Gianluca Chininea / AFP
Ügyvédek várják az ítélethirdetést az elmúlt évtizedek legnagyobb olasz maffiaperében 2023. november 20-án- Fotó: Gianluca Chininea / AFP

A calabriai gyökerű 'Ndrangheta a világ egyik legnagyobb bűnszervezetévé vált az elmúlt években, a Cosa Nostránál is erősebb maffiacsoportként tartják számon. Az 'Ndrangheta az egyetlen olyan maffia, amely minden kontinensen aktív, Olaszországban hatezer, világszerte körülbelül tízezer tagot számlál, éves bevétele 50-60 milliárd euró, ami nagyobb, mint a Deutsche Banké és a McDonald'sé együtt. A Dél-Amerikából érkező kokain 80 százaléka rajtuk keresztül jön Európába. A munkamódszereikhez tartozik, hogy legális vállalkozásokon mossák át a főként kábítószerből, illetve sok egyéb illegális tevékenységből szerzett pénzt, Olaszországban és más országokban egyaránt.

2019 decemberében, négy évnyi nyomozás után Németországban, Svájcban, Bulgáriában és Olaszországban kaptak el 334 embert, és foglaltak le 15 millió eurónyi értéket. A rajtaütésben 2500 rendőr vett részt, az elfogottak között nemcsak klasszikus bűnözők, hanem velük összejátszó politikusok, ügyvédek, rendőrök, könyvelők is voltak. A nyomozásban a belga, a francia, a portugál és a spanyol hatóságok is részt vettek, több millió euró értékű ingatlant és készpénzt foglaltak le. Az ügyben egy budapesti ügyvédnőt is letartóztattak, az olasz hatóság gyanúja szerint a nő 50 százalékos tulajdonosa volt egy cégnek, amely a calabriai maffia irányítása alatt állt.

A 2019-es művelet a Rinascita-Scott nevet kapta, utalva az olasz újjászületés („rinascita”) szóra, és Scott W. Sieben amerikai különleges ügynök nevére, aki segített az olasz rendőrségnek felfedezni a kolumbiai kartellek és az 'Ndrangheta közötti kapcsolatokat. A nyomozást Nicola Gratteri olasz fűügyész vezette. Gratteri 34 éve él rendőri védelem alatt, a maffia elleni nyomozástól a számtalan halálos fenyegetés, és a meggyilkolására tett kísérlet sem tántorította el.

Az 'Ndrangheta működéséről, a több évig tartó nyomozásról és a perről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Nicola Gratteri irányítása alatt épült fel az a szigorúan őrzött bunker is, ahol a tárgyalásokat tartották. A három bíró október 17-án vonult el, hogy megfontolják az ítéleteket, azóta ők is egy védett házban éltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!