350 olasz maffiózó vesz részt az elmúlt 30 év legnagyobb perében

2021. január 11. – 14:39

frissítve

350 olasz maffiózó vesz részt az elmúlt 30 év legnagyobb perében
A vádlott maffiózókat, politikusokat, üzletembereket rács mögött hallgatják meg – Fotó: Gianluca Chininea / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszországban több szervezett csoport uralja az alvilágot. A déli Campaniában a Camorra, Szicíliában a Cosa Nostra és a Stidda a fő bűnözői csoport, Calabriában pedig a 'Ndrangheta klán tartja rajta a kezét tulajdonképpen mindenen. A 'Ndrangheta a 90-es években nőtt nagyra, átvéve a drogkereskedelem irányítását, miután az olasz hatóságok sikerrel szorították vissza a szicíliai klánokat. A calabriai maffia erősen központosított, családi alapon szerveződik, és különös kegyetlenségéről is híres.

A 6000 tagot számláló szervezet fő területe a zsarolás, a prostitúció, a fegyver- és a kábítószer-kereskedelem: Dél-Amerikából a kokain 80 százaléka rajtuk keresztül érkezik Európába. Az utóbbi időben a pugliai maffiához hasonlóan ők is megcsapolták a koronavírusra fordított állami pénzeket. A 'Ndrangheta becsült éves forgalma 40-50 milliárd euró.

A Lamezia Termében szerdán kezdődő eljárásban gyilkossággal, zsarolással és kábítószer-kereskedelemmel vádolnak 355 maffiózót. Hasonló kaliberű eljárást legutóbb az 1980-as években tartottak, a Maxi-perben a szicíliai maffiát fejezték le, akkor 338 embert ítéltek el. Giovanni Falcone és Paolo Borsellino ügyészeket később a maffia meggyilkolta.

Az átalakított call center – Fotó: Gianluca Chininea / AFP
Az átalakított call center – Fotó: Gianluca Chininea / AFP

Hogy az előreláthatólag két évig is eltartó per milyen gigantikusnak ígérkezik, azt a számok is jól mutatják:

  • 355 vádlottat fognak perbe;
  • a nyomozásban 2500 rendőr vett részt;
  • 24 ezer telefonbeszélgetést hallgattak le;
  • a perre 900 tanút idéztek be;
  • 1000 ügyvéd, bíró, ügyész és hozzátartozó lesz jelen;
  • hogy mindenki beférjen, egy call centert kellett átalakítani;
  • az előzetes meghallgatáson órákig sorolták a vádlottak neveit.

A letartóztatottak között nem csak maffiózók vannak, perbe fogtak egy volt szenátort, rendőrfőkapitányt, több ügyvédet, helyi képviselőket és üzletembereket is, azzal vádolva őket, hogy együttműködtek a maffiával.

Az ügy felgöngyölítését nagyban elősegítette, hogy a szervezet több vezetőjét elfogták, valamint az egyik tag, Emanuele Mancuso rendőri védelmet kérve részletesen beszámolt a családok ügyleteiről. A nyomozást vezető Nicola Gratteri jól ismeri a vádlottakat, gyerekként sokukkal együtt nőtt fel. Harminc éve szigorú rendőri védelem alatt áll, számos merényletet kíséreltek meg ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!