Egy olasz maffiacsoport temetkezési vállalkozóktól szedett védelmi pénzt

2020. november 16. – 19:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az olaszországi Puglia tartomány Foggia nevű városában a rendőrség lecsapott egy maffia szervezetre, akik koporsónként 50 euró értékben szedtek védelmi pénzt temetkezési vállalkozóktól, írja a Guardian.

A rendőrség hajnali razziája nagyjából 40 feltételezett tag letartóztatásához vezetett, akik a Foggia városához köthető „ötödik maffiaként” emlegetett szervezethez tartoznak. Őket az olasz hatóságok az ország „első számú közellenségének” nevezik.

A gyanúsítottakat, köztük a szervezet vezetőit, Federico Trisciuogliot és Pasquale Morettit olyan bűntettek gyanúja miatt tartják börtönben, mint maffiaszervezethez való tartozás, uzsora, valamint boltosok, vállalkozók (köztük temetkezési vállalkozók) zsarolása.

Az ügyészek szerint a maffiaszervezet tagjai megvesztegették a helyi közigazgatás egyik alkalmazottját, aki rendszeresen továbbította nekik a városban elhunytak listáit.

Ludovico Vaccaro, Foggia vezető ügyésze elmondta a Guardiannak, hogy az „ötödik maffia” egy fiatal szervezetnek számít az országban, viszont nagyjából 30 éve beágyazódtak a területre. Azt is elmondta, nem összehasonlítható a szervezet a négy történelmi olasz maffiacsoporttal (a szicíliai Cosa Nostra, a calabriai 'Ndrangheta, a nápolyi Camorra és a szintén pugliai Sacra Corona Unita), de ugyanúgy agresszió és erőszak jellemzi őket, egy szerinte primitívebb szinten.

(Borítókép: Alessio Mamo/The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!