Egy budapesti ügyvédnőt is érint az olasz maffia elleni letartóztatási sorozat

2023. január 26. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

Egy budapesti ügyvédnőt tartóztattak le a magyar hatóságok azzal az olaszországi rendőri akcióval összefüggésben, amelynek során a bűnügyi szervek érzékeny csapást mértek a calabriai maffiára, a 'Ndranghetára.

Az olasz sajtó szerint a rajtaütés döntő lehet a 'Ndrangheta sorsára nézve, ráadásul azért is értékes, mert alig 24 órával azután történt, hogy egy hasonló akció keretében a Szicíliából indult másik ismert maffiaszervezet, a Cosa nostra több emberét is elfogták – írta a La Notizia.

A pénzmosást szolgáló, formálisan mások tulajdonában álló, de a maffia ellenőrzése alatt lévő céghálóval kapcsolatos ügy Olaszországon, Cipruson, Ománon át Magyarországig húzódik. Az olasz hatóság gyanúja szerint a budapesti ügyvédnő maga is 50 százalékos tulajdonosa volt az egyik cégnek, amely a calabriai maffia irányítása alatt állt.

Az ügyvédnő ellen kilenc – összesen 20 év szabadságvesztéssel is büntethető – bűncselekmény gyanúja állt fenn, amelyek miatt az olasz hatóságok kérésére európai körözés volt érvényben, ennek nyomán rendelte el ideiglenes átadási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék csütörtökön – írta az MTI.

A gyanú szerint az ügyvéd a státuszát kihasználva, bűntársaival formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett, és ott működtett magyarországi cégeket, azokat ugyanakkor a bűnbanda vezetője teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta, és illegális vagyonátruházás, pénzmosás, bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosására használta, írják az olasz hatóságok sajtóközleményükben.

Az érintett nem járult hozzá az átadásához és a specialitás szabályainak jogáról sem mondott le, így vele szemben az elfogatóparancsban szereplő cselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás – tették hozzá.

A feltételezett elkövető csak akkor adható át, ha az olasz igazságügyi hatóság 40 napon belül, azaz 2023. március 7-ig megfelelő jogi garanciát nyújt, hogy az ügyvédnő kérelmére, a szabadságvesztés vagy szabadságelvonással járó intézkedés jogerős kiszabása esetén annak letöltésére, illetve végrehajtására visszaszállítják Magyarországra – írta a Fővárosi Törvényszék nyomán az MTI.

Megjegyezték, az ügyvédnő ellen ugyancsak a Fővárosi Törvényszéken folyamatban van egy másik büntetőügy is, ebben a bíróság megkereséssel él aziránt, hogy az eljárás eredményes lefolytatása érdekében szükséges-e a nő személyes jelenléte. Indoklásuk szerint a bíróság a kilenc bűncselekmény tárgyi súlyára és a másik büntetőeljárásra tekintettel nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására.

Az olasz sajtó szerint a 'Ndrangheta hálózata, a budapesti ügyvédnő közreműködésével ománi befektetőket, köztük egy minisztert is megvezetett, akiknek egymillió euróért 30 százalékos részesedést ígértek egy budapesti ingatlannal rendelkező cégben.

A céghálót és a pénzmozgásokat telefonok lehallgatása révén tárta fel az az évek óta tartó nyomozás, amelyet Nicola Gratteri vezetett, aki korábban felhívta a figyelmet egy olyan törvénymódosítási tervre, amely, ha már életbe lépett volna, lehetetlenné tette volna a mostani letartóztatási sorozat végrehajtását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!