Szijjártó: Ukrajna katonai támogatása kudarc, a NATO-nak újra kell gondolnia stratégiáját

2023. november 28. – 22:58

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO-tagállamoknak újra kellene gondolniuk kudarcot vallott Ukrajna-stratégiájukat, azonban erre a szövetségesek túlnyomó többsége az elmúlt másfél év sikertelensége ellenére sem mutat semmifajta nyitottságot – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben a NATO külügyminiszteri ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó arról számolt be, hogy több kollégája az Ukrajnának nyújtott támogatások fenntartását hangsúlyozta, sőt egyesek a segítségnyújtás erősítéséről és a katonai szervezet fokozott szerepvállalásáról beszéltek. Szijjártó ezzel szemben a több mint egy éve érvényes magyar álláspontot hangsúlyozta, amely szerint „mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a NATO ne legyen részese a konfliktusnak, és mindent meg kell tenni azért, hogy elkerüljük a közvetlen konfrontációt a NATO és Oroszország között”.

Az ülésen csak Szijjártó azt vetette fel, hogy az elmúlt időszak fejleményei alapján érdemes lenne az észak-atlanti szövetségnek átgondolnia a stratégiáját és annak jövőbeli módosítását. Álláspontjuk szerint ugyanis az eddigi jelentős támogatásokra épített tervek nem váltak be.

A külügyminiszter szerint ez a terv úgy szólt, hogy Ukrajna katonai győzelmet fog aratni, Oroszország pedig vereséget szenved, aminek politikai következményei lesznek Oroszországban. „Szerintem ma már mindenki látja, maximum nem vallja be, hogy ez a terv megbukott”

„Az ukrán ellenoffenzívához társított célkitűzések, vágyak semmissé lettek, hiszen annak megindítása óta a csatatéren nagy változás nem történt, áttörés semmiképp. Ezt itt egyébként többen is elismerték, halkan, félve, de elismerték” – mondta a külügyminiszter. Szijjártó kiemelte: a diplomáciai rendezés előnyben részesítéséről csak ketten beszéltek, ő és a török külügyminiszter, mások részéről nem látszott erre nyitottság

Szijjártó úgy látja: a NATO-tagállamok vezetői között továbbra is háborús hangulat uralkodik, a „béke” szó gyakorlatilag nem hangzott el a találkozón, pedig végre mindenkinek be kellene látnia, hogy a csatatéren nem lehet megoldás, ott csak halottak vannak és pusztítás.

Szijjártó szerint abban egyetértés van, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása jelenleg elképzelhetetlen, mivel ez a harmadik világháború kirobbanásának kockázatával járna.

Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója a Telexnek azt mondta: az ukrán ellenoffenzíva által kitűzött szárazföldi célokat egyértelműen nem sikerült elérni, de a támadás nem jelent teljes kudarcot, mert nagyon súlyos veszteséget okozott az oroszoknak.

A külügyminisztérium által kiküldött MTI-közlemény Svédország NATO-tagságának ügyét nem említi, amelyet most már csak Magyarország és Törökország blokkol a NATO-tagországok közül. Svédország a finnekkel együtt tavaly adta be a csatlakozási kérelmét, a magyar kormány azóta különböző okokra hivatkozva halogatja a döntést. Még azt sem tudni, hogy a parlament egyáltalán mikor szavazhat a kérdésről.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!