Exit poll: Orbán iszlámellenes, populista szövetségese nyerhet a holland választáson

2023. november 22. – 22:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az exit pollok szerint a szélsőjobbos Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) nyerhetett a holland választáson – írja a BBC. A párt, ami már 25 éve ül a parlamentben, 35 képviselői helyet szerzett, amivel kényelmesen beelőzte a második legsikeresebb baloldali-zöld pártszövetséget (GL-PvdA).

Azonban még ha hivatalos is lesz a győzelme, nem lesz könnyű dolga, ugyanis 76 mandátum kell a többséghez a 150 fős holland törvényhozásban.

A következő három legtöbb szavazatot összeszedő párt azonban már jelezte, hogy semmiképp nem dolgoznának együtt az iszlámellenes, populista Wildersszel.

Még nem tudni, hogy ezt hogy képzeli el, de győzelmi beszédében Wilders kijelentette, hogy pártja akár egyedül is kormányozna, ha kell.

A második helyezett baloldali pártszövetségnek sincs azonban könnyű dolga. Egy általuk vezetett kormánykoalícióhoz legalább három további pártra lenne szükség, köztük jobboldali pártokra.

Az előrejelzés szerint Frans Timmermans, az Európai Bizottság korábbi alelnöke által vezetett, a nyáron létrejött baloldali szövetség 25 helyet szerzett meg, míg a nagy esélyesnek gondolt, 13 éve kormányzó jobbközép liberálisok (VVD) 24-et.

A választás előtt három hónappal megalakult Új Társadalmi Szerződés (NSC) nevű jobbközép párt 20 mandátumot szerezhet, ezzel ők a választás legnagyobb nyertesei Wilders után.

Wilders az egyik, ha nem az első gratulációt Orbán Viktortól kapta, aki a Twitteren megjegyezte, hogy változik a széljárás. A magyar miniszterelnök tavaly a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki Wilderst, aki Petőfit szavalva köszönte azt meg.

Wilders az iszlámellenes nézetei mellett – bár a kampány során megjegyezte, hogy van néhány fontosabb teendő, mielőtt betiltaná az iszlámot – arról is ismert, hogy népszavazásban kérdezné a hollandokat arról, hogy országa kilépjen-e az Európai Unióból. Egyelőre belátja, hogy a közhangulat még nem igazán tart itt, arról nem is beszélve, hogy országa volt az egyik alapítója annak a hatos szövetségnek, amiből kinőtt az EU.

A holland választást azután kellett kiírni, hogy összeomlott a VVD által vezetett kormánykoalíció egy menedékkérők kezeléséről szóló vita után, és ezt követően 13 év után lemondott Mark Rutte, az ország leghosszabb ideig hatalmon lévő miniszterelnöke.

A VVD 2010 óta az összes választáson az első helyen futott be, de a 13 év során végig koalíciós kormányzásra kényszerültek. A mostani lehet a legrosszabb választási eredményük 2006 óta, ha pontos az exit poll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!