Visszavonul „a holland fickó”, akinél az EU-ban csak Orbán van régebb óta hatalmon

2023. július 10. – 11:23

Visszavonul „a holland fickó”, akinél az EU-ban csak Orbán van régebb óta hatalmon
Mark Rutte holland és Orbán Viktor magyar kormányfő az Európai Tanács legutóbbi csúcstalálkozóján, 2023. június 30-án – Fotó: Európai Tanács

Másolás

Vágólapra másolva

Mark Rutte holland kormányfő hétfőn a parlamentben bejelentette, hogy visszavonul a politikától és a pártja vezetését is átadja, írja a holland NOS. A liberális liberális-konzervatív Szabaddemokrata Néppárt (VVD) élén 2010 óta volt hatalmon miniszterelnökként – nála hosszabb ideje egyhuzamban csak Orbán Viktor ül ilyen poszton uniós tagállamban. Hollandia történetében senki sem volt Mark Rutténél hosszabb ideig hatalmon.

A holland kormány pénteken omlott össze, miután több napos tárgyalás után sem tudtak megegyezni a menedékkérők kezeléséről. A migrációs politikáról hónapok óta folynak viták a koalíción belül. A VVD és a Kereszténydemokrata Tömörülés szigorításokat szorgalmazott a Hollandiába érkező menedékkérők számának korlátozására, míg a balliberális 66-os Demokraták és a Keresztény Unió Pártja ezt elutasította.

Ahogy legutóbbi megválasztásakor írtuk róla, a most 56 éves Mark Rutte mindenhova biciklivel jár, a mai napig egy régi Nokián írja az SMS-eit, és nemhogy nem házas, de állítólag még soha nem volt egy párkapcsolata sem – mert állítása szerint erre nem volt ideje. A politikust „Teflon Markként” is emlegették amiatt, hogy szinte lepattantak róla a problémás ügyek.

A liberális politikus többször került konfliktusba Orbán Viktorral. Talán a 2020-as eset volt a legemlékezetesebb, amikor a magyar miniszterelnök az uniós költségvetés egyik vitája után még holland kollégája nevét sem volt hajlandó kimondani.

„Ha nem jön létre a megállapodás, az nem miattam lesz, hanem a holland fickó miatt”

nyilatkozta Orbán Viktor. „Nem szeretek ujjal mutogatni, de a holland úr a felelős azért a felfordulásért, amiben most vagyunk.”

Néhány hónappal később Mark Rutte egy holland parlamenti vitában kijelentette: örül, hogy nem hasonlít „arra az emberre”, Orbán Viktorra utalva.

2021-ben Szijjártó Péter hungarofóbnak nevezte Mark Ruttét, miután a holland miniszterelnök arról beszélt, hogy szerinte Magyarországnak nincs többé helye az EU-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!