Összeomlott a holland kormánykoalíció

2023. július 7. – 21:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összeomlott a holland kormánykoalíció, miután több napos tárgyalás után sem tudtak megegyezni a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről – írja az MTI az ANP hírügynökség alapján.

A migrációs politikáról hónapok óta folynak viták a koalíción belül. A Mark Rutte kormányfő által vezetett liberális-konzervatív Szabaddemokrata Néppárt (VVD) és a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) szigorításokat szorgalmazott a Hollandiába érkező menedékkérők számának korlátozására, míg a balliberális 66-os Demokraták (D66) és a Keresztény Unió Pártja (CU) ezt elutasította.

A nézeteltérések egyik oka a menedékkérők „két státuszú rendszerének” kialakítása körül összpontosult, amelynek értelmében a menedékkérők a kérelmezési folyamat kezdetén „A” vagy „B” státuszt kapnának, és ez határozná meg, hogy milyen jogokkal rendelkezhetnek. Az „A” státusz állandó tartózkodási engedélyt jelentene, míg a „B” státusz ideiglenes lenne. A vita konkrétan arról szólt, hogy a „B” státuszú személyek jogosultak-e családegyesítési jogokra is.

A VVD különbséget kíván tenni az üldöztetéssel szembenéző menekültek és a háború elől menekülők között. A párt az utóbbi csoportba tartozó menekültek hozzátartozói számára szeretné megnehezíteni a Hollandiába való beutazást. A CDA és a D66 ezt a javaslatot elfogadhatatlannak találta.

A menekültügyi válság már a kabinet megalakulása során is vitatott téma volt. A kormánypártok, a VVD, a D66, a CDA és a Keresztény Unió Pártja eltérő elveket és nézeteket vallanak ebben a kérdésben. Mark Rutte negyedik kormánya 2022 januárjától van hatalmon.

A De Telegraaf szerint Hollandia ezzel felkészülhet a valószínűleg ősszel esedékes új választásokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!