Szijjártó az al-Dzsazírának: a holland miniszterelnök nagyon komoly hungarofóbiában szenved

2021. október 17. – 13:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

New Yorkban adott interjút az al-Dzsazíra tévécsatornának Szijjártó Péter külügyminiszter. A beszélgetés magyar nyelvű leiratát a Külgazdasági és Külügyminisztérium küldte el, ebből idézünk most néhány részletet.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért keveredik vitába a legközelebbi szövetségeseivel, Szijjártó Péter a kötelezettségszegési eljárások számával reagált: „mi valahol középen vagyunk az Európai Unióban az ilyen eljárások számát tekintve, ha nem tévedek, még Németországgal szemben is több eljárás folyik az EU-ban”.

A riporter felvetésére, miszerint a többi tagállam súlyosabbnak látja ezeket a vitákat, a külügyminiszter úgy válaszolt, hogy „a figyelem középpontjába helyez minket az a tény, hogy a nemzetközi liberális fősodorral szemben vagy azzal ellentétben állunk”.

A műsorban felidézték Ursula von der Leyen véleményét a melegellenessé eltérített pedofiltörvényről, és Mark Rutte holland miniszterelnök mondatát („Magyarországnak már nincs helye az Európai Unióban”). Szijjártó erre úgy válaszolt, hogy „Mark Rutte nagyon komoly hungarofóbiában szenved. Ez a korábbi kijelentéseit figyelembe véve teljesen egyértelmű. Nem Mark Rutte dolga, hogy megmondja, ki az Európai Unió tagja és ki nem az Európai Unió tagja? Először a saját ügyeivel kellene foglalkoznia Hollandiában”.

Nem Rutte volt az egyetlen külföldi politikus, aki kifejtette a véleményét: 17 uniós tagállam nyílt levélben tiltakozott a törvény elfogadása ellen.

A Freedom House éves jelentése is szóba került, de ez kevéssé érdekelte a magyar minisztert, politikailag elfogult szervezetnek tartja őket. „Szuperliberálisak, és gyűlölik azt, amit mi az országunkban csinálunk” – tette hozzá.

Áprilisban Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár adott interjút az al-Dzsazírának. akkor is szó esett többek közt a magyar nyitásról, a média helyzetéről, az illiberális demokráciáról és a demokrácia eróziójáról is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!