Orbán Viktor gratulált az azeri elnöknek Hegyi-Karabah elfoglalásához

2023. november 3. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor gratulált az azeri elnöknek Hegyi-Karabah elfoglalásához, írja a 444.hu. A Türk Tanács asztanai ülésén pénteken a magyar miniszterelnök a beszédében kifejezte a „magyar emberek tiszteletét” Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek és a Törökországnak a köztársaság megalapításának 100. évfordulójának alkalmából. „Mi, magyarok tudjuk, hogy milyen fantasztikus teljesítmény volt ez száz évvel ezelőtt Törökország részéről, amire sajnálatos módon mi, magyarok nem voltunk képesek”- teszi hozzá Orbán. A lap azt írja, a miniszterelnök itt arra utalt, hogy az első világháború után a függetlenségi háborúval a törököknek sikerült elérniük az 1920-as sèvres-i békeszerződés revízióját.

Ezután sok sikert kívánt Ilham Aliyev azeri elnöknek „a térség stabilizálása érdekében végzett munkájához”, majd sok sikert kívánt „a karabahi újjáépítési munkálatokhoz” is. „Gratulálunk, mélyen tisztelt elnök úr!” – tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Az azeri hadsereg szeptember végén egy 24 órás ostrom során szétverte a hegyi-karabahi örmény erőket, és ezzel arra kényszerítették a helyi hatóságokat, hogy beleegyezzenek a fegyverletételbe. A katonai vereség után formálisan is véget ér Hegyi-Karabah el nem ismert államiságának harmincéves története, írtuk elemzésünkben. A szeparatista Hegyi-Karabah Köztársaság – örmény nevén Arcah – elnöke, Szamvel Sahramanján már aláírta azt a rendeletet, amely kimondja, hogy az állam minden intézményét felszámolják, így 2024. január 1-jével a köztársaság megszűnik.

Orbán szerint kell egy B terv az ukrajnai konfliktus megoldására

A magyar kormányfő beszédében kitért az ukrán–orosz háborút övező európai vitára is. „Eltelt másfél év, és azt kell mondjam, nyilvánvaló, hogy az eddigi európai stratégia kudarcot vallott” – mondta Orbán, aki szerint a terv az volt, hogy Ukrajna harcol, mi, nyugatiak, adjuk a pénzt és a fegyvereket, így Ukrajna győz, Oroszország pedig veszít, változások lesznek Moszkvában, és az új orosz vezetéssel meg lehet majd állapodni.

A miniszterelnök szerint ez egy ambiciózus és logikus terv volt, de nem működik, ezért most az a kérdés uralja az európai politikát, hogy szembe nézzenek-e a realitásokkal és kidolgozzanak-e egy „B” tervet.

A miniszterelnök azt is megemlítette, hogy az unióban napirenden van a kérdés, hogy adjanak-e 50 milliárd eurót Ukrajnának. Orbán szerint ez is azt bizonyítja, hogy a többség még mindig azt gondolja, hogy az előző, már meg megbukott stratégiát kell folytatni és finanszírozni. „Tájékoztatom az elnök urakat, hogy

Magyarország egy »B« tervet szorgalmaz, amely tűzszünetre, béketárgyalásokra és egy új európai biztonsági architektúra felépítésére irányul, és amely megnyugtató Ukrajna számára, és elfogadható az oroszoknak is”

– tette hozzá a kormányfő. Az új európai biztonsági architektúrával kapcsolatban azt mondta, hogy Törökország nélkül ezt nem lehet elképzelni, ebben Törökországnak és azon keresztül a türk világnak is meg kell jelenni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!