Josep Borrell az Orbán-beszéd után: Senki nem kötelezi arra Magyarországot, hogy az Európai Unió tagja legyen

2023. október 26. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét nagyokat brüsszelezett az október 23-i beszédében Orbán Viktor magyar miniszterelnök: Orbán a Szovjetunióhoz hasonlította az EU-t azzal, hogy „szerencsére Brüsszel nem Moszkva. Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia”. Orbán Viktor beszédét percről percre itt olvashatja, és ebben a cikkünkben elemeztük azt.

A brüsszelezés eljutott Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrellhez is, aki azt mondta: nincs hasonlóság Budapest szovjet megszállása és az EU működése között. Borrell a Europe and Peace konferencián reagált a beszédre, szavait az Ukrán Világkongresszus idézte, írja az Euronews.

„Őszintén szólva nem látok semmi hasonlóságot Budapest szovjet megszállása és a Berlaymontban (az Európai Bizottság székhelye Brüsszelben – a szerz.) történtek között. Egyetlen tankot sem látok ott. Senki nem kötelezi arra Magyarországot, hogy az Európai Unió tagja legyen” – jelentette ki Borrell.

Az Eurobarometer év eleji felmérése szerint Magyarországon csökkent az EU támogatottsága, elsősorban a fiatalok körében. A jelentés szerint akkor a magyarok 39 százaléka gondolt pozitívan az Európai Unióra – ez 6 százalékponttal maradt el az uniós átlagtól.

Az itthoni válaszadók 42 százalékának semleges, 19 százalékának negatív véleménye volt az EU-ról. A támogatottság itthoni csökkenése elsősorban a fiatalok véleményváltozásának köszönhető az év eleji jelentés szerint, ebben pedig szerepet játszhat az, hogy a felmérés idején derült ki: az alapítványi formába került egyetemek (azaz a magyar hallgatók közel háromnegyede) nem pályázhatnak uniós pályázatokra, így Erasmus-ösztöndíjra sem.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!