Eurobarometer: Csökkent az EU támogatottsága itthon, főleg a fiataloknál

2023. március 24. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Csökkent az Európai Unió támogatottsága Magyarországon, elsősorban a fiatalok körében – ez derül ki az Eurobarometer legfrissebb felméréséből. A kutatást itthon 2023. január 12. és február 6. között végezték 1040 fős mintán az Európai Bizottság megbízásából.

A jelentés szerint most a magyarok 39 százaléka gondol pozitívan az Európai Unióra – ez 6 százalékponttal marad el az uniós átlagtól. Az itthoni válaszadók 42 százalékának semleges, 19 százalékának negatív véleménye van az EU-ról. A támogatottság itthoni csökkenése elsősorban a fiatalok véleményváltozásának köszönhető a jelentés szerint, ebben pedig szerepet játszat az, hogy a felmérés idején derült ki: az alapítványi formába került egyetemek (azaz a magyar hallgatók közel háromnegyede) nem pályázhat a jövőben uniós pályázatokra, így Erasmus-ösztöndíjra sem.

A jelentésben hozzáteszik, hogy nemcsak a fiataloknál, de a többi korosztályban is csökkent az EU támogatottsága Magyarországon. Ehhez hasonlóan alakult az Európai Unióba vetett bizalom is: míg ez az adat tavaly nyáron 56 százalék volt, idén télen már csak a válaszadók 50 százaléka nyilatkozott itthon úgy, hogy bízik az EU-ban.

Az adatokhoz viszont hozzá kell tenni, hogy az Európai Unión belüli demokráciában még mindig jobban bíznak a magyarok, mint az itthoniban – igaz, ezek az adatok is csökkentek a fél évvel korábbi állapotokhoz képest.

Az EU más polgáraihoz hasonlóan itthon is nagyjából a lakosság fele (52 százalék) elégedett az Ukrajna elleni orosz invázióra adott válaszlépésekkel – igaz, mostanra az uniós átlag alá (56 százalék) csúszott az EU által eszközölt lépéseket, így a szankciós politikát is támogatók aránya Magyarországon. A 44 százaléknyi elutasítási arány persze fasorban sincs a kormány által minden utcasarkon kétszer hirdetett 97 százalékos „konzultációs adathoz” képest.

Itthon az áremelkedéseket, az inflációt és a megélhetés költségeit érzik a legégetőbb problémának a válaszadók (65 százalék) – mind személyesen, mind Magyarországra nézve. Ehhez képest csak a válaszadók 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a bevándorlás kérdése a saját életének legfontosabb problémái közé tartozik.

Bár itthon továbbra is a legtöbben a tévéből tájékozódnak a világ dolgairól, az európai politikával és az unióval kapcsolatos kérdésekről inkább az interneten keresztül informálódnak a magyarok.

A közintézmények közül itthon a rendőrségbe vetett bizalom a legmagasabb (65 százalék), ezt követik a helyi hatóságok (59 százalék), a hadsereg (54 százalék) és az igazságszolgáltatás (54 százalék). Ezzel szemben alig bíznak a magyarok a médiában (30 százalék) és még annál is kevesebben a politikai pártokban (21 százalék).

A Magyarországról szóló teljes nemzeti jelentést itt olvashatja el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!