A brit hírszerzés szerint nem izraeli légicsapás, hanem egy palesztin csoport által kilőtt rakéta okozta a gázai kórházban történt robbanást

2023. október 23. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

A brit hírszerző szolgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy a gázai al-Ahli kórházban történt robbanást nem izraeli légicsapás, hanem egy palesztin militáns csoport által kilőtt rakéta okozta – mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak a múlt heti izraeli, egyiptomi és szaúd-arábiai útja után tájékoztatta a brit parlament alsóházát, és elmondta, hogy a robbanást valószínűleg egy rakéta vagy egy rakéta egy része okozta, amelyet a Gázai övezeten belül, Izrael felé indítottak el.

A brit miniszterelnök a konfliktussal kapcsolatban hangsúlyozta a kétállami megoldás szükségességét, mondván, ez elengedhetetlen a tartós béke szempontjából. Azt is elmondta, hogy az Egyesült Királyság 20 millió fontos segély fog nyújtani a Gázai övezetben élőknek.

A Maxar Technologies jóvoltából 2023. október 18-án készült műholdfelvételen a gázai al-Ahli kórház és környéke látható egy nappal a támadás után – Fotó: Satellite Image ©2023 Maxar Technologies / AFP
A Maxar Technologies jóvoltából 2023. október 18-án készült műholdfelvételen a gázai al-Ahli kórház és környéke látható egy nappal a támadás után – Fotó: Satellite Image ©2023 Maxar Technologies / AFP

A gázai al-Ahli baptista kórházat múlt hét kedden érte támadás, amelyben több száz ember halt meg. A Hamász és Izrael is egymást (pontosabban utóbbi a Gázai övezetet társbérlőként használó Iszlám Dzsihád terrorszervezetet) vádolja a kórházat ért támadás elkövetésével: a terrorszervezet szerint izraeli légicsapás, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád egyik elbaltázott rakétaindítása okozta az akár 500 ember halálát okozó robbanást. Izrael szerint ennél jelentősen kevesebb áldozata lehetett a robbanásnak.

Korábban Joe Biden amerikai elnök is azt mondta, hogy az amerikai védelmi minisztérium információi alapján úgy tűnik, nem Izrael a felelős a gázai kórházat ért támadásért.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!