Mindkét iráni újságírónőt több év börtönre ítélték Mahsza Amini ügyének nyilvánosságra hozatala miatt

2023. október 22. – 13:10

Mindkét iráni újságírónőt több év börtönre ítélték Mahsza Amini ügyének nyilvánosságra hozatala miatt
Fotó: Christina ASSI / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Elahe Mohammadi és Nilufár Hamedit 2022 szeptemberében elsőként tudósítottak Mahsza Amini haláláról, majd az iráni rezsim a CIA külföldi ügynökeinek bélyegezte, és azonnal őrizetbe vetette őket, azóta a teheráni Evin börtönben raboskodnak.

A 22 éves kurd Mahsza Aminit 2022 szeptemberében tartóztatták le, mert az iráni erkölcsrendészet szerint megszegte a fejkendő viselésére vonatkozó törvényt. Pár nappal később rendőrségi őrizetbe vették, az eljárás közben pedig meghalt. A lány halála hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki az iszlám teokrácia ellen.

Az iráni állami média tájékoztatása alapján az MTI most azt írja, hogy a 36 éves újságíró, Elahe Mohammadi hat év börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokkal való együttműködés vádja, ötöt az állambiztonság elleni szervezkedés, egyet pedig a síita állam elleni propaganda terjesztése miatt. A 31 éves Nilufár Hamedit hét évre ítélték az Egyesült Államokkal való együttműködés vádja miatt, társához hasonlóan pedig öt évet kapott állambiztonság elleni szervezkedés, egyet pedig az Irán elleni propaganda terjesztése miatt.

A bíróság Irán elleni propaganda terjesztésének vádjával egy év börtönbüntetésre ítélte Amini családjának jogi képviselőjét, Száleh Nikbahtot is, aki a vád szerint információkat osztott meg az ügyről az iráni és a külföldi sajtó képviselőivel. Nikbaht több ismert iráni személyiség védője volt már, többek között a nemrég óvadék ellenében szabadlábra helyezett Dzsafar Panahi filmrendező jogi képviselőjeként is eljárt.

Az Európai Parlament néhány nappal ezelőtt Mahsza Amininak, valamint az iráni Nők, élet és szabadság mozgalomnak ítélte oda az idei, az EU legmagasabb emberi jogi elismerésének számító Szaharov-díjat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!