Videón, ahogy az iráni rendőrség tüzet nyit a Mahsza Amini sírjánál összegyűlt tömegre

2022. október 27. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Guardian csütörtök reggel videó felvételeket tett közzé a szerdai, iráni tiltakozásról. A felvétel megerősíti, hogy a rendőrség könnygázzal és éles lövedékekkel oszlatta szét a Mahsza Amini sírjánál összegyűlt tömeget. Arról továbbra sincs pontos információ, hogy az összecsapásban hányan sérültek meg, vagy vesztették életüket.

Szerdán az Iránban hagyományos negyvennapos gyászidőszak vége alkalmából több ezer ember gyűlt össze többek között a Kurdisztán tartománybeli Szakkezben, Mahsza Amini sírjánál. A rendőrség az iráni hírügynökségi beszámolók szerint a tiltakozók egy kisebb csoportjával összetűzésbe került, és tüzet nyitott a tömegre. Miután a tömeget feloszlatták, biztonsági okokból az internetet is lekapcsolták a városban.

Szemtanúk és helyi jogvédő csoportok is megerősítették, hogy lövések dördültek, és könnygázt is bevetett a rendőrség. A sérültek számáról továbbra sincs pontos információ, de a Hengaw nevű norvégiai székhelyű csoport – amely az iráni kurd régiókban elkövetett jogsérelmeket figyeli – szerint a régió városaiban összesen több mint 50 civil sérült meg közvetlen lövések miatt.

A közösségi médiában több felvétel is kering a szerdai tiltakozásokról, a videókon több ezer gyászoló látható, ahogy az úton gyalogolnak, hogy eljussanak a temetőbe, ahol Amini sírja található. A tömeg a „Nők, élet, szabadság” és a „Halál a diktátorra” jelszavakat skandálták, valamint a „Le az árulókkal” és a „Kurdisztán a fasiszták temetője lesz” kiáltások is elhangzottak – írja a BBC, ezek a lap helyi tudósítójának felvételén is hallatszódnak:

A 22 éves Mahsza Amini szeptember 16-án halt meg, miután az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag nem megfelelően viselte a fejét takaró hidzsábot. A nőt az erkölcsrendészek egy kisbuszba tuszkolták, ahol súlyosan bántalmazták, később a ruháit „nem megfelelően” hordó nők számára előírt erkölcsrendészeti fejtágításon összeesett, és három napra rá egy teheráni kórházban meghalt. Halálát követően tiltakozáshullám tört ki az országban.

Azt egyelőre nem tudni, a fiatal nő családtagjai részt vettek-e a szerdai megemlékezésen, a BBC forrásai szerint a hatóságok ugyanis korábban nyomást gyakorolhattak Amini apjára, hogy nyilvánosan jelentse ki, nem tartanak majd szertartást a negyvennapos gyászidőszak végén.

A Reuters egy meg nem nevezett szemtanú beszámolója alapján azt írta, a rohamrendőrök a temetőnél összegyűlt gyászolókra lőttek, és tucatnyi embert letartóztattak.

A hetek óta tartó tiltakozásokról ebben és ebben a cikkben írtunk bővebben, ebben a cikkben pedig az iráni nők helyzetét elemeztük Iránban élő nők és szakértők segítségével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!