Tudósítottak az iráni Mahsza Amini haláláról, halálbüntetés várhat rájuk

2022. október 30. – 09:39

Tudósítottak az iráni Mahsza Amini haláláról, halálbüntetés várhat rájuk
Fotó: Reuters / Louiza Vradi

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni rezsim a CIA külföldi ügynökeinek bélyegzett két újságírót, akiknek jelentős szerepük volt a 22 éves Mahsza Amini haláláról szóló tudósításban, írja a Guardian. Niloofar Hamedit és Elahe Mohammadit nem sokkal a tudósításaik után tartóztatták le, a hírek szerint az iráni Evin börtönben tartják őket fogva.

Az iráni hírszerzési minisztérium és a Forradalmi Gárda közös nyilatkozata szerint Hamedi újságírónak adta ki magát, és arra kényszerítette Amini családját, hogy adjon ki információkat a nő haláláról. Hamedi volt az első újságíró, aki tudósított a kórházból, ahol Aminit kezelték. Mohammadit – aki Amini temetéséről tudósított – pedig azzal vádolják, hogy külföldön kapott kiképzést.

Iránban halálbüntetést kapnak azok, akiket külföldi kormányoknak való kémkedéssel ítélnek el. A tüntetések kitörése óta már több mint negyven újságírót vettek őrizetbe.

Közben az iráni Forradalmi Gárda vezetője felszólította az irániakat, hogy fejezzék be a tüntetéseket, és arra is figyelmeztetett, hogy a szombat lesz az „utolsó nap” a tiltakozásra. „Ma van a zavargások utolsó napja. Ne gyertek újra az utcára. Mit akartok ettől a nemzettől?” – mondta Hosszein Szalámi, aki a fiatalokat kifejezetten felszólította arra, hogy tartózkodjanak a tiltakozásoktól.

A CNN szerint Szalámi az amerikai és izraeli politikusok feltételezett befolyását is bírálta, akik szerinte „a médián keresztül kényszerítik az embereket arra, hogy szembenézzenek a saját társadalmukkal”.

Szerdán összecsapásokra került sor a biztonsági erők és a Mahsza Amini sírjánál, a rendőrség könnygázzal és éles lövedékekkel oszlatta szét a tömeget. Az Iránban hagyományos negyvennapos gyászidőszak vége alkalmából rendezett megemlékezésen részt vevő emberek között a Kurdisztán tartománybeli szülővárosában, Szakkezben. Miután a tömeget feloszlatták, biztonsági okokból az internetet is lekapcsolták a városban.

Iránban már hetek óta nem tudják elnyomni a tiltakozásokat. A 22 éves Mahsza Amini szeptember 16-án halt meg, miután az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag nem megfelelően viselte a fejét takaró hidzsábot. A nőt az erkölcsrendészek egy kisbuszba tuszkolták, ahol súlyosan bántalmazták, később a ruháit „nem megfelelően” hordó nők számára előírt erkölcsrendészeti fejtágításon összeesett, és három napra rá egy teheráni kórházban meghalt. Halálát követően tiltakozáshullám tört ki az országban. A hetek óta tartó tiltakozásokról ebben és ebben a cikkben írtunk bővebben, ebben a cikkben pedig az iráni nők helyzetét elemeztük Iránban élő nők és szakértők segítségével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!