A radaron volt a brüsszeli merénylő, de az ügyészségen elkeverték az aktáját

2023. október 22. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfő este két svéd futballszurkolót agyonlövő Abdesalam Lassoud egy tunéziai börtönből szökött meg, és az ottani hatóságok már kérték is Belgiumtól a kiadatását, írta a AFP.

A kérés még 2022 augusztusában érkezett meg a brüsszeli hatóságokhoz, de az ügy nem futott végig a rendszeren. A belga igazságügyi miniszter, Vincent Van Quickenborne mindezt monumentális hibának nevezte, és felelősséget vállalva pénteken le is mondott posztjáról.

„Ez egy személyes, ámde hatalmas és elfogadhatatlan hiba volt” – közölte a miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, bocsánatot kérve egyben a mulasztás „drámai következményeiért.”

Tim De Wolf brüsszeli főügyész vasárnap a sajtó képviselői előtt próbálta megmagyarázni, mi vezethetett ekkora hibához. De Wolf felhozta, hogy az ügyészség létszámhiánnyal küzdött ekkoriban, de azt ő is elismerte, hogy önmagában ez nem igazi indok.

De Wolf azt, hogy a kiadatási aktát tavaly szeptemberben kapták meg, és valószínűleg egy iratszekrényben felejtették.

„Az érintett kollégák egyike sem emlékszik arra, hogy mi lett ezzel a konkrét aktával egy évvel ezelőtt. Nincs nyoma annak, hogy kezelték volna” – mondta.

Abdesalam Lassoud (a férfi korábban Abdesalem Al Guilani néven azonosította magát, így a támadás után ez a név terjedt el a sajtóban) még 2005-ben kapott 26 éves börtönbüntetést Tunéziában, de 2011-ben sikerült megszöknie.

A tuniszi hatóságok 2022. július 1-jén jelezték az ügyet az Interpolon keresztül, de ebben az értesítésben még csak azt jelezték, hogy börtönből szökött. Hat héttel később újabb mellékletek érkeztek ehhez az aktához, ami aztán elveszett az ügyészségen.

Annelies Verlinden belügyminiszter szombaton azt közölte, hogy az Interpol első „vörös értesítésében” szereplő részletek hiánya miatt nem kezelték azonnal a dossziét.

Abdesalam Lassoud hétfő este lőtt agyon két svéd futballszurkolót, akik a svéd–belga Eb-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, követte őket egy épületbe, és ott nyitott rájuk tüzet. A támadásban a taxisofőr is megsérült. A férfi a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tagjának nevezte. A belga szövetségi ügyészség kedden közölte, hogy a biztonsági erők megölték a 45 éves tunéziai támadót egy kávéházi rajtaütésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!