Felvonták az azerbajdzsáni zászlót Hegyi-Karabah központjában

2023. október 15. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Ilham Aliyev azeri elnök felvonta az azerbajdzsáni nemzeti zászlót Hegyi-Karabah központjában, írja a Reuters. Az Azertac azeri hírügynökség szerint Aliyev ezután beszédet mondott Khankendiben. Az MTI az azeri hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy az azeri elnök vasárnap folyamán több hegyi-karabahi helységben is felvonta az azerbajdzsáni nemzeti lobogót.

Az azeri hadsereg szeptember végén egy 24 órás ostrom során szétverte a hegyi-karabahi örmény erőket, és ezzel arra kényszerítették a helyi hatóságokat, hogy beleegyezzenek a fegyverletételbe. A katonai vereség után formálisan is véget ér Hegyi-Karabah el nem ismert államiságának harmincéves története, írtuk elemzésünkben. A szeparatista Hegyi-Karabah Köztársaság – örmény nevén Arcah – elnöke, Szamvel Sahramanján csütörtökön aláírta azt a rendeletet, amely kimondja, hogy az állam minden intézményét felszámolják, így 2024. január 1-jével a köztársaság megszűnik.

A Hegyi-Karabah Köztársaság felszámolása azt is jelenti, hogy a 150 ezres keresztény örmény kisebbség szinte egésze elhagyhatja az egykor csaknem kizárólag örmények lakta területet és a muzulmán Azerbajdzsánt, és a szomszédos Örményországba menekülhet. A harcok miatt pár nap leforgása alatt több tízezer ember hagyta el a területet.

A történtek arra is rámutatnak, hogy az Ukrajna elleni sikertelen invázió Oroszország befolyását is meggyengítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!