Az ukrán vezérkar állítja: Oroszország 281 ezer katonát veszített el

2023. október 7. – 09:27

frissítve

Az ukrán vezérkar állítja: Oroszország 281 ezer katonát veszített el
Fotó: Yan Dobronosov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz légvédelem egy ukrán drónt lőtt le Moszkva közelében szombat hajnalban – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva. A támadást a fővárostól Észak-nyugatra fekvő Isztra településen észlelték, és úgy érzékelték, hogy orosz létesítmények megtámadása volt a célja. Szergej Szobjanin moszkvai polgármester szerint a támadás nem okozott kárt vagy sérülést. Az ukrán határhoz közeli Belgorod megyében viszont egy ember meghalt, amikor Urazovo falut támadás érte. (Guardian)

A legfrissebb washingtoni jelentések szerint drámaian megnőtt a vonatforgalom Észak-Korea és Oroszország között a Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin vezetők legutóbbi csúcstalálkozója után. Az USA valószínűsíti, hogy mindez fegyverátadásra utal. A nagy felbontású műholdfelvételek alapján legalább hetven tehervagon azonosítható be az Észak-Korea és Oroszország határán lévő Tumangang vasútállomáson, és ezt a számot példátlannak minősítették. (Guardian)

A BBC helyszíni riportjában meglátogatott több családot, akik el tudtak menekülni állataikkal azokból kis falvakból, amiket június elején elöntött a Dnyepr, miután átszakadt a kahovkai tározó gátja.

„250 hektár gabonánk volt 2022 nyarán, készen álltunk a betakarításra, az orosz katonák felperzselték. Ez is kemény volt, majd jött 2023, és az árvíz. És most itt vagyunk, újrakezdjük” – mondta a Pavlo Marianivkában lakó Vadim Seremet. Mások szerencsésebbek voltak, nem vitte el mindenüket a víz, a tanya gazdasági épülete egyben maradt, bár kétméter magasan állt benne a víz.

Az ukrán kormány 5000 hrivnya kártérítést tud adni, ami 135 dollárnak felel meg. Ennyi nem lesz elég, de valahonnan majd szeretnek kölcsönt, mondta a lapnak az egyik helyi nő.

Hajnali két órakor körül rakétákkal lőtték Odessza térségét az oroszok, erről az ukrán légvédelem tájékoztatott az Unian hírügynökség híre szerint. Találat ért egy üdülőterületen lévő panziót, a kikötői infrastruktúra is megsérült, az egyik rakéta például egy magtárba csapódott be. A rakétadarabok garázsokat gyújtottak fel, több lakóház is megrongálódott. Áldozatokról egyelőre nincs információ, de négyen az üvegszilánkoktól megsérültek.

A pénteki harcokban 610 orosz katonát veszített az orosz hadsereg, ezzel 281 ezer 700 főre emelkedett a veszteségük – állította az ukrán vezérkar. Arról is beszámoltak, hogy 4800 harckocsit, 9102 páncélozott harcjárművet ártalmatlanítottak. 315 repülőt és 316 helikoptert szedtek le.

  • A Fehér Ház borzalmasnak nevezte a harkivi orosz légicsapást.
  • Dél-ukrajnai, Duna menti kikötőket támadtak az oroszok.
  • Svédország még vizsgálja, hogy küldjön-e Gripen vadászrepülőket Ukrajnába.
  • Ellenőröket küld az ENSZ az orosz légicsapás helyszínére.
  • Többszintes bunkereket építenek az oroszok az ukrán ellentámadás körzeteiben.
  • A Kreml továbbra is tagadja, hogy civileket támadna.
  • Az oroszok elköltöztették Szevasztopolból flottájuk egy részét.

A pénteki híreket itt tudják visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!