Jean-Claude Juncker: Ukrajna a társadalom minden szintjén korrupt ország

2023. október 5. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Óva int Ukrajna elhamarkodott európai uniós csatlakozásától Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke, volt luxemburgi miniszterelnök, aki szerint Ukrajna „a társadalom minden szintjén korrupt” ország.

„Bárki, akinek bármi köze is volt Ukrajnához, az tudja, hogy ez egy olyan ország, amely a társadalom minden szintjén korrupt” – mondta Juncker az Augsburger Allgemeine című lapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban. „Az erőfeszítések ellenére nem állnak készen a csatlakozásra, hatalmas belső reformfolyamatokra van szükségük” – folytatta Juncker. Szerinte az EU rossz tapasztalatokat szerzett néhány új tagországgal kapcsolatban a jogállamiság tekintetében, és ezt nem szabad megismételni.

„Nem szabad hamis ígéreteket tenni az ukrán népnek, akik nyakig ülnek a szenvedésben. Nagyon dühös vagyok egyes európai hangok miatt, akik arról próbálják meggyőzni az ukránokat, hogy azonnal tagok lehetnek. Ez sem az EU-nak, sem Ukrajnának nem lenne jó” – mondta Juncker, hozzátéve, hogy ugyanakkor „európai perspektívát” kell fenntartani Moldova és Ukrajna számára. A Bizottság volt elnöke szerint lehetővé kell tenni, hogy a két ország részt vehessen az európai integráció egyes részeiben. „Azon kell dolgoznunk, hogy lehetővé tegyünk valami részleges csatlakozást, a majdnem-bővítés intelligens formáját” – tette hozzá.

(Die Welt)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!