Kilenc évet kapott a számszeríjával II. Erzsébet megölésére készülő férfi

2023. október 5. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc év börtönre ítélték azt a most 21 éves férfit, aki 2021 karácsonyán számszeríjjal felfegyverkezve hatolt be II. Erzsébet akkori brit uralkodó windsori rezidenciájára, és meg akarta ölni a királynőt, írja a BBC.

Jaswant Singh Chail a londoni központi büntetőbíróság bírói tanácsa előtt elismerte a felségárulás, életveszélyes fenyegetés és töltött fegyver viselése címén ellene felhozott vádakat. Négy évtizede ő az első, akit a felségárulás büntetőjogi szankcionálásáról szóló, 1842-ben kelt törvény alapján állítottak bíróság elé az Egyesült Királyságban.

A fém álarcot viselő Chailt, aki a dél-angliai Southampton közelében élt, 2021. december 25-én reggel fogta el a rendőrség a windsori kastélypark nyilvánosan nem látogatható részén, az uralkodó lakosztályához vezető kapu közelében.

Az eset időpontjában II. Erzsébet királynő és legalább húsz családtagja is a windsori rezidencián volt, köztük az uralkodó három fia, Károly akkori trónörökös – aki édesanyja tavaly szeptemberi halála után III. Károly néven lépett trónra –, valamint András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.

A férfi egy házilagos készítésű kötéllétrán mászott át a kastélypark falán, de azonnal működésbe lépett a riasztórendszer, és a biztonságiak a térfigyelő kamerák képein is észrevették a behatolót, akit két fegyveres rendőr fogott el a helyszínen, írja az MTI.

Elfogásakor is rögtön azt mondta, hogy meg akarta ölni a királynőt. Néhány perccel korábban pedig a Snapchat üzenetküldő alkalmazásra feltöltött egy videót, amelyen szintén arról beszélt, hogy merényletet fog megkísérelni a királynő ellen.

Ezt bosszúnak nevezte az 1919-ben az indiai Dzsallianvala Bagh-mészárlásban életüket vesztő emberekért. A mészárlás akkor történt, amikor a brit gyarmati hadsereg az indiai függetlenségi mozgalom vezetőinek őrizetbe vétele ellen tüntető tömegbe lövetett.

A bíró a BBC szerint azt mondta, hogy Chail ideológiájának része volt, hogy elpusztítsa a régi birodalmakat, és újakat hozzon létre. Magát a Star Warsból egy sith nagyúrnak tartotta, és a snapchates videóban is arról beszélt, hogy Jaswant Singh Chail csak az előző neve volt, most már Darth Jonesnak hívják.

A férfi a terveit egy Sarai nevű chatbottal is megosztotta, akit a barátnőjének tekintett, és úgy gondolta, hogy a királynő meggyilkolása után együtt lehetnek majd.

A férfit jelenleg egy elmekórtani intézetben őrzik. A csütörtökön kihirdetett ítélet alapján Chail egyelőre az elmegyógyintézetben marad, és akkor kezdi meg börtönbüntetését, ha az orvosi szakvélemények mentálisan erre alkalmassá nyilvánítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!