Hazaárulásért ítélhetik el a férfit, aki nyílpuskával tört be II. Erzsébethez

2022. augusztus 17. – 16:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróság elé állt az a férfi, aki tavaly karácsonykor egy töltött számszeríjjal tört be a windsori kastély területére, írja a BBC. Jaswant Singh Chail a letartóztatása előtt azt mondta egy biztonsági tisztnek:

„Azért jöttem, hogy megöljem a királynőt”.

A 20 éves Jaswant Singh Chailt gyilkossági kísérlettel és fegyverbirtoklással vádolják, és mivel a célszemély a királynő volt, az 1842-es hazaárulási törvény alapján fogják elítélni.

Mint írtuk, tavaly december 26-án letartóztattak egy fegyveres férfit, miután szombaton betört a Londontól mintegy 30 kilométerre fekvő windsori kastély területére, ahol II. Erzsébet a karácsonyt töltötte.

A férfi ugyan behatolt a védett területre, de nem jutott be egyetlen épületbe sem. Nagy létszámú biztonsági személyzetet vezényeltek ki, „szavatolandó a királynő biztonságát, aki lakrészében tartózkodott”. A gyanúsított a nyílpuskán kívül egy kötéllétrával is fel volt szerelkezve, amelyet a kerítések megmászásához használt.

Kathryn Selby ügyész a tárgyaláson elmondta, hogy Chailnél egy Supersonic X-Bow fegyver volt, ami „súlyos vagy halálos sérüléseket” okozhat.

A windsori kastély – Fotó: Diliff / Wikipédia
A windsori kastély – Fotó: Diliff / Wikipédia

Chail, aki a bűncselekmény idején munkanélküli volt, de korábban a Co-op szupermarketben dolgozott, a berkshire-i Broadmoor szigorúan őrzött pszichiátriai kórház videókapcsolatán keresztül jelent meg a bíróságon.

Az utolsó ember, akit az 1842-es hazaárulási törvény alapján vádoltak meg, Marcus Sarjean volt 1981-ben. A férfi öt év börtönt kapott, mert vaktölténnyel lövéseket adott le a királynő jelenlétében egy londoni felvonuláson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!