Egyetlen lengyel vállalat sem vett részt az ukrán védelmi ipari szövetség megalakulásán, Kijev és Varsó egymást okolja ezért

2023. október 3. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

Jacek Sasin lengyel állami eszközökért felelős miniszter szerint Ukrajna kizárta Lengyelországot a múlt heti Nemzetközi Védelmi Ipari Fórum meghívottai közül. Kijev szerint ez nem így történt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fórumon felszólalva bejelentette, hogy Védelmi Ipari Szövetség néven új szövetséget hoznak létre a fegyver- és haditechnikai eszközöket gyártók számára, „hogy Ukrajnával együtt építsék a szabad világ arzenálját”.

Sasin a lengyel ZET rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a Lengyel Fegyverkezési Csoportot (PGZ) nem hívták meg erre a fórumra, hozzátéve, hogy egyetlen lengyel vállalat sem vett részt a rendezvényen, és hogy „az utóbbi időben egy sor barátságtalan gesztust láttunk Ukrajna részéről”.

Arra a kérdésre, hogy miért nem hívták meg Lengyelországot a védelmi fórumra, Vaszil Zvarych ukrán nagykövet cáfolta Sasin állítását, és azt mondta, hogy a lengyel félnek kellene válaszolnia a kérdésre, mivel az egyik első meghívott ország volt a rendezvényre. „A baráti országok közül mindenkit meghívtunk, beleértve a védelmi ipari vállalatokat is. Lengyelország az elsők között volt, akik megkapták ezt a meghívást, ezért vártuk a lengyel fél részvételét” – mondta.

Az orosz invázió kezdete óta Lengyelország Ukrajna kulcsfontosságú szövetsége lett, de a két ország közti jó viszony hirtelen lehűlt, miután Lengyelország nem volt hajlandó feloldani az ukrán mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre vonatkozó embargót, annak ellenére sem, hogy az EU úgy döntött, nem hosszabbítja meg azt.

(Euractiv)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!