Ukrajna megalapítja a Védelmi Ipari Szövetséget

2023. szeptember 30. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij bejelentette a Védelmi Ipari Szövetség létrehozását az első védelmi ipari fórumon, Kijevben.

Kijevben több mint 30 országból mintegy 250 hadiipari vállalat gyűlt össze a konferencián. Köztük volt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki a fórumon arról beszélt, hogy Ukrajnát támogatni kell, és a védelemhez szükség van az iparra is.

Az ukrán elnök szerint szövetség lehetővé teszi a fegyver- és haditechnikai eszközök gyártóinak, hogy „csatlakozzanak az alapnyilatkozatához, és megmutassák, hogy készek Ukrajnával együtt felépíteni a szabad világ arzenálját”. Zelenszkij szerint 13 vállalat már aláírta a nyilatkozatot.

Az „új ipari ökoszisztéma” létrehozásáról Zelenszkij Joe Biden amerikai elnökkel is tanácskozott legutóbbi találkozójukon. A szhövetség ötletét a Bidennel folytatott washingtoni tárgyalásainak „egyik legfontosabb eredményének”.

„Mi egy erős nemzet vagyunk. Bátor emberek vagyunk. Egy globálisan jelentős állam. Kétségtelenül győzni fogunk. És olyan védelmi potenciált fogunk létrehozni Ukrajna, és így az egész szabad világ számára, amely tükrözi majd az erőnket” – tette hozzá Zelenszkij.

(Guardian, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!