Titkos katonai bázisok címe is szerepelhet az orosz kormányzati weboldalakon közzétett listákon

2023. október 2. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

A Kreml-kritikus orosz milliárdos, Mihail Hodorkovszkij által finanszírozott oknyomozó csoport, a Dossier Center vette észre, hogy az orosz régiós kormányzati honlapokra feltöltött tekervényes elnevezésű („Azon villamos energiafogyasztók listája, amelyek villamos energiafogyasztási rendszerének korlátozása gazdasági, környezeti, társadalmi következményekkel járhat”) listákon, a „Speciális csoport” alfejezetben olyan katonai bázisok címei szerepelnek, amelyeknek a nyilvánosságra hozatala hét évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő - írja a Newsweek.

A listán olyan létesítmények szerepelnek, amelyeknek folyamatosan biztosítani kell az áramellátását – ilyenek például a kórházak, a rendőrség, a közlekedési infrastruktúra; és a jelek szerint az orosz titkosszolgálat telephelyei Moszkvában, a szentpétervári kémközpontok, a primorjei katonai egységek állomásai és a brijanszki határállomások is.

A moszkvai városháza honlapján közzétett 434 oldalas lista a jelentés szerint egy sor szigorúan titkos kormányzati létesítmény címét felsorolta, például az orosz fegyveres erők tisztjeinek és Vlagyimir Putyin orosz elnök titkosszolgálatának otthonait és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai létesítményeit is. Egyes létesítmények helye egyébként korábban sem volt titkos, de ilyen részletes és pontos adatbázis létéről eddig nem lehetett tudni – és főleg, nem lehetett hozzáférni.

A Dossier Center az összes moszkvai titkosszolgálati használatban levő ingatlanról utcaképeket és műholdképeket is közzétett. Ezek között vannak kisebb faházak, de hatalmas – többnyire kerítéssel és sövénnyel eltakart – kastélyok is. A városháza által közzétett lista a társasházak esetében például azt is jelöli, hogy pontosan melyik lakásokban élnek kémek. A listán egy olyan komplexum címe is szerepel, ahol az FSZB kutatói mérgező anyagok kifejlesztésén dolgoznak – például azon, amivel Alekszej Navalnijt is megmérgezték.

Arra a jelek szerint nincs általános szabvány, hogy hogy kell kinéznie a „speciális áramfogyasztókat” tartalmazó listáknak, de nemcsak a moszkvai és szentpétervári hivatalok listái tartalmaznak különleges információkat. A leningrádi régió adattára például a katonai egységek címe mellett a rendeltetetésüket is kifejti: főhadiszállás, laktanya, kommunikációs központ, lőszerraktár.

Az ukrán határmenti Brjanszki régióban az FSZB irodáinak összes címe és a határőrök telephelye is fel van sorolva, beleértve egy „ideiglenes támaszpontot” is Nekislitsa faluban – közvetlenül az ukrán határ mellett. Kamcsatka régióban viszont mintha jobban odafigyeltek volna az érzékeny adatok megőrzésére: itt a nyilvánosan hozzáférhető listában csak sorszámok szerepelnek címek nélkül.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!