Hodorkovszkij és Kaszparov is felkerült a külföldi ügynökök listájára Oroszországban

2022. május 20. – 20:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz igazságügyi minisztérium felvette a külföldi ügynököket nyilvántartó listájára Mihail Hodorkovszkijt és Garri Kaszparovot – írja az Interfax orosz hírügynökség.

A minisztérium indoklása szerint Hodorkovszkij és Kaszparov „Oroszország elleni politikai tevékenységet folytattak, miközben Ukrajnától és az Egyesült Államoktól kaptak támogatást”.

Mihail Hodorkovszkij a Jukosz olajvállalat tulajdonosaként egykor Oroszország leggazdagabb embere volt, de aztán összeütközésbe került Vlagyimir Putyin elnökkel. 2003-ban letartóztatták, adóelkerüléssel és sikkasztással vádolták meg, és 14 év börtönbüntetésre ítélték. Putyin a politikai ellenlábasának számító Hodorkovszkij 2013-ban kegyelemben részesítette. Ezután Hodorkovszkij Svájcba emigrált, ahonnan azóta is kritizálja a Kreml politikáját.

Garri Kaszparov, az egykori sakkvilágbajnok is Putyin fő kritikusai közé tartozik. A New Yorkban élő sakklegenda a háború kitörése után például azt nyilatkozta, reméli, hogy ez a háború a Putyin-rezsim bukásához vezet majd.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!