Garri Kaszparov párhuzamot vont Putyin és Hitler között, szerinte mindketten sporteseményekkel akartak népszerűbbé válni

2022. március 7. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

A sportvilág is segítette Vlagyimir Putyint az „agresszív útján” azzal, hogy Oroszország tarthatta a 2014-ben a téli olimpiát Szocsiban, 2018-ban pedig a foci vébét, mondta Garri Kaszparov orosz sakkozó.

Kaszparov szerint Oroszország ukrajnai inváziója miatt felmerül a kérdés, hogyan kell kezelni azokat a sportszövetségeket, amik a „diktátorok eszközeivé” váltak. Szerinte „az autokrata vezetők Adolf Hitler és az 1936-os berlini olimpia óta azt a lehetőséget látják a nagy sporteseményekben, hogy általuk javítsák a megítélésüket” – írja erről az MTI.

„Ezt Putyin is megtanulta, és még optimalizálta is, mert az összes eddigi diktátornál több pénze volt. Nagyon fontos, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő. Putyin megmutatta nekünk, hogyan erősíthető meg a programja a nemzetközi események és sportszervezetek felhasználásával. Nem lehet, hogy ilyen, az Ukrajnában zajló tragikus eseményekre van szükség ahhoz, hogy felébredjünk” – mondta.

A volt sakkvilágbajnok szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és annak vezetője, Thomas Bach „közvetlenül vagy közvetve kapcsolatban vannak a világ Putyinjaival”.

Kaszparov nem először szólalt meg a háború kirobbanása óta, pár napja azt mondta, Putyin elveszítette az irányítást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!