Garri Kaszparov szerint Putyin elvesztette az irányítást

2022. március 3. – 10:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez tragédia az országom számára. Fiatal oroszok ezrei halnak meg emiatt az őrült diktátor miatt. Sokan közülük Putyin idejében születtek és az ő idejében is halnak meg” – fogalmazott az 58 éves Kaszparov a német Frankfurter Allgemeinen Zeitungnak adott interjújában az MTI szerint. A sakkozó azt reméli, hogy „ez a háború a rezsim összeomlásához vezet majd”.

„A hidegháború vége óta ez az első eset, hogy szinte az egész világ összetart. A legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy négy-öt nap leforgása alatt ilyen szolidaritás jöhet létre” – mondta Kaszparov, aki 1985 és 2000 között ült a sakkvilág trónján, és évek óta az orosz elnök bírálója.

„Folyamatosan azt kérdezik tőlem, hogy minek kell történnie: több millió tüntetőnek kell kiállnia a Vörös térre? Palotapuccs következik? Beavatkoznak az oligarchák? Ez mind együtt. Amikor a diktatúrák véget érnek, soha nem lehet megjósolni, hogy ki teszi meg az utolsó lépést” – mondta a sakknagymester, aki szerint Putyin „elvesztette az irányítást”.

„22 év után, amikor ekkora hatalommal rendelkezel és senki nem kritizál, akkor nehéz észnél maradni. Mindent a saját buborékából lát. Tudjuk, hogy csak nagyon kevesekben bízik és nem használja az internetet. Így hogy maradjon valaki reális?” – mondta Kaszparov.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!