ISW: Jevgenyij Prigozsin 25 éves fia is bejelentkezhetett a Wagner élére

2023. október 2. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

Jevgenyij Prigozsin fia, Pavel Prigozsin lépéseket tehetett, hogy ő vehesse át a Wagner zsoldoscsoport vezetését az apja halála után – írja a Sky News az Institute for The Study of War (ISW) jelentése alapján.

Az ISW a Wagnerhez köthető egyik fő Telegram-csatorna alapján azt írta, a fiatal Prigozsin tárgyalásokat folytatott az orosz nemzeti gárdával, a Roszgvargyijával arról, hogy a zsoldosszervezet ismét csatlakozna az ukrajnai harcokhoz. Az intézet értesülései szerint Pavel Prigozsin és az orosz nemzeti gárda közötti tárgyalások során Prigozsin ragaszkodott ahhoz, hogy a félkatonai csoport megtartsa a nevét, a szimbólumait, az ideológiáját és a parancsnokait is.

Ez azért is lenne érdekes fejlemény, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök Andrej Trosevet, a zsoldoscsoport volt parancsnokát karolta fel nyilvánosan, aki a védelmi minisztériumhoz szerződött, és múlt héten az elnökkel is tárgyalt a zsoldosok ukrajnai bevetéséről. A Wagner zsoldoscsapat sok veteránja ugyanakkor valószínűleg árulónak tartja ezért Trosevet. Számukra alternatíva lehet egy Prigozsin-féle utódlás, ami távol tartaná a zsoldoscsapatot a minisztériumtól. A Kremltől viszont nem, a Roszgvargyija ugyanis közvetlenül az elnöki adminisztrációnak van alárendelve.

Az továbbra sem világos, hogy a Kreml hogy képzeli el a Wagner és a kormány közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését – írja az ISW.

Az ISW szerint az orosz védelmi minisztériumnak mindenképpen biztosítania kellene a felszerelést és az ellátmányt egy nagy létszámú, újjáalakult erő számára a Roszgvargyija alatt is, mivel a nemzeti gárda nem rendelkezik akkora logisztikai infrastruktúrával, hogy ezt saját maga tegye meg.

A vezető nélkül maradt Wagner csoport bizonytalan jövőjéről ebben a cikkben írtunk részletesen szeptember elején.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!