Nyáron még Prigozsin potenciális utódjaként említette Putyin, most a védelmi minisztériumban dolgozik Andrej Trosev

2023. szeptember 29. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

A RIA orosz állami hírügynökségnek megerősítette Dimtrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hogy Andrej Trosev a védelmi minisztérium kötelékében dolgozik.

Trosev korábban a Wagner egyik parancsnoka volt, feltűnése a védelmi minisztériumban azért is érdekes, mert a Wagner június végi minilázadása után Putyin az ő nevét dobta be potenciális jelöltként Prigozsin helyére.

Ahogy azt a Prigozsin halálának várható következményeit elemző cikkünkben írtuk, június 29-én, öt nappal a puccskísérlet után volt egy találkozó a Kremlben, amelyen részt vett Putyin és Prigozsin, valamint a Wagner több parancsnoka is. Itt Putyin arról beszélt, hogy Oroszország továbbra is számítana a Wagner-csoportra, és név szerint megemlített egy Andrej Trosev nevű parancsnokot, mint aki jó vezetője lehetne a csoportnak. Putyin célja ezzel alighanem az volt, hogy törést okozzon a Wagneren belül, a Wagner-zsoldosok többsége viszont végül lojális maradt Prigozsinhoz, és a halála óta sem neveztek ki új vezetőt a helyére.

Péntek reggel a Reuters számolt be arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott Trosevvel és Junusz-Bek Jevkurov védelmi miniszterhelyettes. A nyilvános megbeszélésen Putyin azt mondta, arról beszéltek Trosevvel, hogy „önkéntes egységek milyen harci feladatokat tudnak ellátni a különleges katonai művelet övezetében”

Vlagyimir Putyin Junusz-Bek Jevkurov védelmi miniszterhelyettessel és Andrej Trosevvel 2023. szeptember 23-án – Fotó: Mikhail Metzel / AFP
Vlagyimir Putyin Junusz-Bek Jevkurov védelmi miniszterhelyettessel és Andrej Trosevvel 2023. szeptember 23-án – Fotó: Mikhail Metzel / AFP

„Ön maga is több mint egy éve harcol egy ilyen egységben. Tudja, hogy mit jelent ez, hogyan kell csinálni, ismeri azokat a kérdéseket, amelyeket előre meg kell válaszolni, hogy a harc a legjobb és legsikeresebb módon menjen” – mondta Putyin Trosevvel.

A Reuters szerint az orosz elnök ezzel a találkozóval azt akarhatta üzenni az orosz nyilvánosságnak, hogy az állam a kezében tartja a Wagner magánhadseregeket és együttműködik vele. Ennek azonban ellentmond, hogy a találkozó után a Kreml közölte, hogy Trosev a védelmi minisztériumban dolgozik – tehát egy nem a Wagner képviseletében tárgyalt az elnökkel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!