Ukrán külügy Orbánnak: Ukrajna területe változatlan, továbbra is a nemzetközileg elismert határok veszik körbe

2023. szeptember 29. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Pozitív fejleményként értékelem, hogy Magyarország miniszterelnöke aggódik Ukrajna EU-csatlakozása miatt. Tájékoztatjuk, hogy Ukrajna területe változatlan, továbbra is a nemzetközileg elismert határok veszik körbe – írja Oleh Nyikolenko, a kijevi külügyi tárca szóvivője Facebook-oldalán reagálva arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában azt mondta: Ukrajna területi háborúban van, tehát nem tudjuk, hogy mekkora a területe.

„Szabad-e megkezdeni a tárgyalást egy olyan országgal, amely háborúban van? Méghozzá területi háborúban van. Tehát nem tudjuk, hogy ennek az országnak mekkora a területe. Hiszen még háború van. Nem tudjuk mennyi a népessége, mert elmenekülnek”

– mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió műsorában.

Orbán szerint az egész Európai Unió rendszere arra épül, hogy kinek mekkora országa és mekkora népessége van, ezért úgy felvenni valakit, hogy „nem tudjuk a paramétereit” példátlan lenne.

A külügyi szóvivő már korábban is reagált a miniszterelnök kijelentéseire, például arra az interjúra, amit Tucker Carlson készített Orbán Viktorral. A beszélgetésben Orbán azt mondta, hogy amennyiben bármely nyugati ország katonát küldene az ukrajnai harcmezőre, az garantáltan a harmadik világháború kitöréséhez vezetne. „Nem tudjuk, hogy megy ez Magyarországon, de Ukrajna nem kereskedik sem területeivel, sem szuverenitásával” – reagálta augusztus végén Oleh Nyikolenko.

A magyar miniszterelnök már nem először mond olyat, amivel magára haragítja Kijevet. Korábban senki földjének és pénzügyileg nem létező országnak is nevezte Ukrajnát. „Oroszország célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tegye, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez már sikerült is nekik, Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, egy senki földje. Azt viszont nem engedheti meg Oroszország, hogy a NATO megjelenjen Ukrajnában” – mondta korábban Orbán a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságíróknak.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!