Újra megjelentek a wagneresek Ukrajnában, de már nem a magánhadseregben

2023. szeptember 27. – 19:10

Másolás

Vágólapra másolva

Visszatértek a Wagner magánhadsereg katonái a frontra, de már nem a magánhadsereg, hanem a megszálló orosz haderőbe tagozódva – írta az Ukrainszka Pravda. Az ukrán hadsereg keleti erőinek szóvivője szerint a keleti fronton, ismét Bahmut közelében vannak a részben börtönökből toborzott zsoldosok, aki immár nem az orosz hadvezetés ellen lázadást indító, majd két hónappal később oroszországi repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Jevgenyij Prigozsin által alapított magánhadsereg részeiként, hanem az orosz haderő szerződésben álló fegyvereseiként.

Ilja Jelas szerint a fegyveresek Belaruszból érkeznek – oda mentek a zsoldosok azután, hogy a júniusi lázadást egy nap után feladta Prigozsin –, ahol a korábbi hatezres állományból ötszázan maradtak. A fegyveresek másik része Belaruszból Afrikába ment, ahol több országban is komoly szeletet hasítottak ki a fegyveres szolgálat helyenként jogilag szürkezónát jelentő üzletéből.

Az ukrán katonai szóvivő szerint azonban az egykori Wagner zsoldossereg ebben a formájában már nem jelent akkora erőt, mint korábban. A néhai Prigozsin zsoldosai komoly szerepet játszottak abban, hogy a megszálló orosz erők idén nyáron csaknem egy év ostrom után bevették Bahmutot, Igaz, ezt csak jelentős emberveszteséggel érték el, ráadásul a szinte teljesen megsemmisült város nem jelentett stratégiai előnyt, és jelenleg az ukrán erők növelik a város körül a nyomást, jelentős orosz erőket kötve le, amely így más érzékeny pontokon nem tud teljes erejével fellépni, növelve az esélyét annak, hogy lassan ugyan, de tovább haladhasson az ukrán ellentámadás.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!