132 ukrán hivatalos személyt raboltak el az oroszok a háború kezdete óta

2023. szeptember 27. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly indított invázió kezdete óta a megszállók 132 ukrán hivatalos személyt raboltak el – írta az Unian. Közülük négyet öltek meg, 14-en jelenleg is fogságban vannak, további 16-ról pedig elrablásuk óta semmit nem tudni.

Az elraboltak között főként önkormányzati képviselők és a regionális hatóságok munkatársai, polgármesterek és kistelepülési elöljárók vannak. A 132-ből 98 embert belátható időn belül – néhány naptól néhány hónapig terjedő idő után – szabadon engedtek a megszálló erők. Az elhurcoltak fele a márciustól novemberig megszállás alatt tartott Herszon városból és a megyéből került ki.

Az oroszok és az ukránok között alkalmanként voltak fogolycserék, ám az utóbbi időben az oroszok mind nehezebben adnak ki civil fogvatartottakat. Legutóbb július 6-án került erre sor, 45 katona fogollyal együtt. Ugyanekkor térhetett haza egy 6 és 10 éves testvérpár, akiknek korábban mindkét szülője fogságban volt, ám az édesanyát – egy katonai ápolót – és férjét már tavaly októberben szabadon engedték az orosz erők. A gyerekek elhurcolása Oroszországba külön fejezete a háborúnak, éppen ezzel kapcsolatos az orosz gyermekjogi ombudsman érvényes nemzetközi elfogatóparancsa is, amelyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) adott ki március 17-én. Marija Lvova-Belova mellett elfogatóparancs van érvényben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben is, erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!