A szlovák Demokraták szerint a magyar kormány beleavatkozik a választási kampányba

2023. szeptember 26. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovák Demokraták vezetője, Eduard Heger szerint Magyarország beleavatkozik a választási kampányba azzal, hogy Szijjártó Péter kedden és szerdán is Szlovákiába utazik azért, hogy részt vegyen a Szövetség kampányrendezvényén, írja az Új Szó.

A párt alelnöke, Jaroslav Naď egy keddi sajtótájékoztatón bírálta a magyar külügyminisztert, mert anélkül utazik Szlovákiába, hogy erről előzetesen egyeztetne a szlovák külügyminisztériummal. Nad’ elfogadhatatlannak nevezte Szijjártó látogatását néhány nappal a szlovák parlamenti választások előtt. Felemlegette Szijjártó közelmúltbeli megjegyzéseit a szlovák rendvédelmi szervek munkájáról, majd arra is kitért, hogy a magyar külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartott az ellenzéki Smer vezetőjével, Robert Ficóval. Szerinte a jószomszédi kapcsolatot csak akkor tudják megőrizni, ha a magyar kormány képviselői nem tesznek olyan lépéseket, amivel beavatkoznak Szlovákia belügyeibe.

Szijjártó Péter kedden Nagyrozvágy és Nagygéres közti határátkelő átadásának ceremóniáján is járt, amivel harmincnyolcra nőtt a két ország közötti határátkelők száma, írja az MTI. Az eseményen a külügyminiszter beszélt a hétvégén sorra kerülő választásokról is. „Mi őszintén reméljük, hogy Szlovákiának olyan kormánya lesz az elkövetkezendő időszakban, amely prioritásként tekint a Magyarországgal való együttműködés fejlesztésére (…), és szívügyeként kezeli majd a felvidéki magyarság és Kelet-Szlovákia sorsát”.

Szlovákiában éppen választási hajrá van, a 2018-ban megbukott Fico nagy visszatérését tervezi. A közvélemény-kutatások szerint pártja, a Smer az élen végezhet a szeptember végén tartott parlamenti választásokon. A Smert a parlamenten kívüli (de Čaputová elnök mögött álló) Progresszív Szlovákia követi 17 százalékkal, majd a Pellegrini-féle Hang jön 13 százalékkal. A Ficót leváltó kormánykoalíció legerősebb pártját, az OĽaNO-t 7 százalékra mérik.

Fico 2006–2010 és 2012–2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke, azonban kénytelen volt lemondani a 2018-as válság során, amit a Smer, valamint a szlovákiai politikai elit és az olasz maffia kapcsolata után kutakodó Ján Kuciak újságíró és barátnője meggyilkolása idézett elő.

A választások előtti belpolitikai helyzetet ebben a cikkben elemeztük részletesen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!