Videóhíváson jelentkezett be az orosz fekete-tengeri flotta parancsnoka, akit az ukránok állítólag likvidáltak

2023. szeptember 26. – 08:17

frissítve

Videóhíváson jelentkezett be az orosz fekete-tengeri flotta parancsnoka, akit az ukránok állítólag likvidáltak
A 75 éves Tatyjána Gerpuleva a szétbombázott háza előtt Donyeckben – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna további támadásokat fog végrehajtani az orosz „terrorista állam” ellen – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kedd esti videóbeszédében. „A szankciók nem voltak elegendőek ahhoz, hogy megállítsák Oroszország agresszióját. Világosan látjuk, hogy az Oroszországra gyakorolt nyomás mely irányait kell erősíteni, hogy megakadályozzuk a terrorista képességeik növekedését” – mondta Zelenszkij.

„A szankciók nem elegendőek. Több akciónk is lesz a terrorista állam ellen. Amíg Oroszország agressziója folytatódik, addig Oroszországnak is éreznie kell a veszteségeket (…) Az orosz terroristák mindennap rakétákkal és Shahed drónokkal támadják a városainkat és falvainkat. Szinte minden éjjel többtucatnyi drón és különböző típusú rakéta semmisül meg az ukrán égbolton. Sajnos vannak találatok is, vannak lezuhanó törmelékek... És a mentőink, a rendőrök, az orvosok, az önkéntesek, a közműszolgáltatók – az összes mentőszolgálat – folyamatosan, éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy segítsenek az embereken, és megmentsék az infrastruktúránkat” – mondta az ukrán elnök.

.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, illetve a Pentagon hétfőn megerősítette, hogy megérkeztek az amerikai Abrams harckocsik Ukrajnába – erről kérdezték Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét is egy keddi konferenciabeszélgetésen. Peszkov azt mondta, azok is „elégnek”, mint más fegyverek, és nem fogják megváltoztatni a helyzetet az övezetben.

„Az Abrams tankok komoly fegyverek. De emlékezzünk, hogy az elnök (Vlagyimir Putyin) hogyan beszélt a többi külföldi gyártmányú tankról, hogy azok könnyen elégnek. Nos, ezek (a tankok) is égni fognak” – fogalmazott Peszkov, aki szerint egyetlen fegyvertípus sem képes megváltoztatni az erőviszonyokat a csatatéren.

„Mindez semmilyen módon nem befolyásolhatja a különleges katonai művelet lényegét vagy annak kimenetelét” – fűzte hozzá. (CNN)


Az orosz védelmi minisztérium kedden közzétett egy felvételt, amin Viktor Szokolov, a fekete-tengeri flotta parancsnoka is látható, amint videókonferencia-híváson vesz részt a védelmi tanács ülésén, amiről a tass.ru is beszámolt. Az ülés a videoablakon látható dátum szerint helyi idő szerint kedden fél tizenkettőkor volt.

Ukrajna hétfőn jelentette be, hogy az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli főhadiszállását ért támadásban Szokolov és másik 33 tiszt is meghalt. Az orosz védelmi minisztérium által közzétett videón látható, hogy amint Szokolov részt vesz a videokonferencián Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és más magas rangú admirálisokkal és vezetőkkel.

A Kreml kedden kommentálta a híreket, azzal, hogy a védelmi minisztériumtól „semmilyen információt nem kapott” Szokolov állítólagos haláláról.

Október 15-én, Kirgizisztánban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnök és szövetségese, Alekszandr Lukasenko belarusz államfő, írja a Guardian. Putyin legutóbb szeptember közepén találkozott Lukasenkóval, aki felvetette, hogy Minszk csatlakozhatna Moszkva azon erőfeszítéseihez, hogy felélessze régi szövetségét Észak-Koreával.

A javaslatot Alekszandr Lukasenko elnök tette, mikor a fekete-tengeri üdülőhelyen, Szocsiban találkozott Putyinnal. Putyin a „legégetőbbnek” nevezett, ukrajnai háború kérdésről is beszélt közeli szövetségesével. Lukasenko közölte, hogy szívesen gondolkodnak háromoldalú együttműködésről Észak-Koreával, hozzátette: szerinte ott is lehetne találni egy kis munkát Belarusz számára.

Az orosz légvédelem ukrán drónokat lőtt le Belgorodban, Kurszkban és a Krímben hétfőn késő este, és ezzel több támadást is visszavertek. Összességében legalább 11 drónt semmisítettek meg – közölte az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül több külön közleményben is közölte, hogy hét drónt a belgorodi régió felett, négyet pedig a kurszki régió felett lőttek le.

A minisztérium nem adott tájékoztatást a támadások esetleges következményeiről vagy sérüléseiről. Moszkva ritkán közöl részleteket – ez alól kivétel, ha polgári vagy nem katonai infrastruktúra sérül. (Guardian)

Legalább hat ember meghalt és további öt megsebesült a Herszon déli részét ért orosz támadásban – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió katonai közigazgatásának vezetője a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

„Az orosz hadsereg ismét megtámadta Herszon város Dnyiprovszkij kerületét. Az előzetes információk szerint két férfi és egy nő belehalt sérüléseibe” – írta Prokugyin, aki szerint további három ember pedig megsérült.

Korábban Prokugyin arról számolt be, hogy a Herszon megyei Beriszlav városára mért orosz légicsapás következtében hétfőn három ember meghalt, két másik pedig sebesüléseket szerzett. Beriszlavban csak a lakosság egynegyede maradt az intenzív orosz ágyúzást követő polgári evakuálások után. (CNN)

Egy átkelőhely, raktárak és kb. 30 teherautó sérült meg a hétfő éjszakai támadásokban, Izmail környékén, amikor a dunai kikötői infrastruktúrát vették célba – közölte kedden Oleh Kiper, a régió katonai közigazgatásának vezetője.

A támadás két órán át tartott, drónokkal célozták a régiót, írta Kiper a Telegramon azzal, hogy az ukrán légvédelem a pilóta nélküli légi járművek többségét lelőtte. A román határ közelében fekvő kikötők többször is Oroszország célpontjai voltak a fekete-tengeri gabonaüzlet júliusi összeomlása óta.

A legutóbbi támadások azután következtek be, hogy az Odessza városát ért orosz csapásokban legalább ketten meghaltak, és a támadások jelentős károkat okoztak a kikötői infrastruktúrában. (CNN)

  • Orosz támadások jelentős károkat okoztak vasárnap éjszaka az odesszai kikötőben, állítja az ukrán hadsereg.
  • Lengyelország előkészítette azokat a tranzitfolyosókat, amelyek lehetővé teszik, hogy az ukrán gabonaszállítmányok áthaladjanak a területén, és eljussanak a leginkább rászoruló országokba.
  • Oroszország hétfőn bejelentette, hogy körözési listájára vette Piotr Hofmańskit, a Nemzetközi Büntetőbíróság elnökét, aki Vlagyimir Putyin elnök letartóztatását kérte.
  • Ukrajna azt állította, hogy a múlt héten az elcsatolt Krím félszigeten lévő haditengerészeti parancsnokság ellen végrehajtott rakétacsapás során likvidálta Oroszország fekete-tengeri flottájának parancsnokát.
  • Volodimir Zelenszkij elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok leszállította nekik azokat az Abrams harckocsikat, amelyekkel folytathatják az ellentámadást.
  • Lengyelország mégis szállíthat fegyvereket Ukrajnának, de csak azokat, amelyeket egy modernizációs program keretében leszerelnek.
  • Egyre több bizonyíték gyűlik össze arról, hogy az orosz hadsereg halálra kínozza azokat, akiket ukrán informátoroknak tart – áll az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához tartozó vizsgálóbizottságának jelentésében.

Hétfői híreinket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!