Szijjártó szerint elfogadhatatlan, hogy fasisztának bélyegezzék az 56-os forradalmárokat

2023. szeptember 22. – 19:38

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban, az ENSZ Közgyűlése után találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, ahol az orosz történelemtankönyvek botrányáról és a orosz–ukrán béketárgyalásokról is beszéltek.

A külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésével kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte „ez a hét megint elveszett”, mert nem volt elég egyeztetés az oroszokkal. Minden ENSZ-találkozón tárgyalunk egymással, jó lenne, ha ezt más nyugati politikusok is megtennék, akkor talán nagyobb remény lenne arra, hogy Ukrajnában béke lesz – mondta kissé szemrehányóan Szijjártó a találkozó után.

A legfontosabb téma a háború volt, Szijjártó pedig arról beszélt Lavrovnak, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy az orosz–ukrán háború minél előbb véget érjen. Ezért az azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazzuk – mondta, hozzátéve, hogy a csatatéren való megoldást nem tartja valószínűnek. A külügyminiszter szerint Lavrov azt mondta neki, hogy Oroszország készen áll tárgyalni.

Szijjártó az orosz tankönyvek ügyét is felhozta Lavrovnak. A Vlagyimir Putyin orosz elnök megbízásából készült tankönyv korábban azért került be a magyar hírekbe, mert fasisztának nevezik benne az '56-os forradalmárokat. A tankönyv pontos tartalmáról itt írtunk.

„Ezen emberek fasisztának történő minősítése egészen egyszerűen elfogadhatatlan”

– mondta Szijjártó, aki korábban azért nem kérette be az orosz nagykövetet sem, mert szerinte az 1956-os forradalom nem vitatéma. Elmondása szerint az orosz miniszter „biztosította, hogy ebben az ügyben Putyin elnök legutolsó nyilatkozata az irányadó”. Ahogy korábban írtuk, Putyin szeptember elején hibaként értékelte a szovjet csapatok 1956-ban való bevonulását arra a kérdésre válaszolva, hogy gyarmatosító volt-e a Szovjetunió.

Az orosz–magyar energetikai együttműködésről is beszéltek a felek. Lavrov biztosította Szijjártót, hogy az orosz vállalatok a tervek szerint szállítják a szerződésekben rögzített energiahordozókat. Illetve a gazdasági együttműködésről is szó esett.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!