Szijjártó azért nem kérette be az orosz nagykövetet a tankönyv-ügyben, mert szerinte az '56-os forradalom nem vitatéma

2023. szeptember 1. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

Nem hajlandó vitatémaként beszélni az '56-os forradalomról, ezért nem hívatta be az orosz nagykövetet Szijjártó Péter – derült ki a külügyminiszter az ATV kérdésére adott válaszából.

A csatorna arról a Vlagyimir Putyin megbízásából készült orosz tankönyvről kérdezte Szijjártót, ami fasisztának nevezte az '56-os forradalmárokat. A kérdés arra irányult, hogy miért nem kérette be a budapesti orosz nagykövetet a magyar külügy.

„1956-ban a forradalmárok hősök voltak, magyar hősök, a mi hőseink, akiknek köszönhetjük – részben –, hogy néhány évtizeddel később a szabadság eljött, és nekünk, a mi nemzedékünknek már ez megadatik. Tehát erről a kérdésről még csak vitázni sem vagyunk hajlandók” – mondta a miniszter.

„1956 a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata. Minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős. Minden ezzel ellentétes minősítgetést kikérünk magunknak, visszautasítunk” – tette hozzá.

Szijjártó válasza tartalmilag szinte teljesen megegyezik Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkárának álláspontjával is. Ő szintén arról beszélt, hogy az ügy nem vitakérdés. Az orosz tankönyvről néhány napja jelentek meg a hírek, azóta az 1956-os emléket tűzzel-vassal védő kormány képviselői közül eddig csak Menczer szólalt meg.

Az orosz nagykövetség viszont kijelentette, hogy „az általuk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi fasisztának az 1956-os forradalmat”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!