Orosz nagykövetség: A tankönyvtervezetek nem nevezik fasisztának az '56-os forradalmat

2023. augusztus 30. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi fasisztának az 1956-os forradalmat” – írja Facebook-oldalán a budapesti orosz nagykövetség, reagálva arra a hírre, hogy a Vlagyimir Putyin megrendelésére készülő új orosz állami tankönyvek fasisztának tartják az 1956-os magyar forradalmárokat. Vasárnap írtuk meg, hogy Oroszországban a diákok új tankönyveket kapnak, amelyek azon kívül, hogy Putyint dicsőítik, az 1956-os magyar forradalom eseményeiről negatívan írnak.

A hír kirobbanása után hétfőn meg is kerestük az ügyben leginkább érintett magyar politikusokat, intézményeket, hogy mondják el véleményüket az orosz tankönyvről. Bár válaszokat nem kaptunk, a külügyminisztériumból Menczer Tamás az Origónak három mondatban kifejtette az álláspontját: „1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel.”

Szerdán az orosz nagykövetség bejegyzésében azt írta, hogy a velük szemben megfogalmazott kritika sajnos egy olyan hírportál cikke alapján indult el, amely forrásként a lettországi székhelyű Meduza internetes kiadványt használta fel. Szerintük ez az oldal „oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott”. Így a sajtóban körbement hír az 1956-os magyarországi eseményeknek a kontextusból kiragadott és az orosz álláspontot szándékosan negatívan bemutató értékelését tartalmazza. Ráadásul az orosz sajtóhoz a tankönyvnek „legalább tíz különböző” tervezete jutott el.

A nagykövetség szerint Oroszország tiszteli Magyarország történelmét, és elismeri, hogy „közös történelmünkben vannak összetett kérdések”, mint például az 1956-os események. Ezért próbálták mindig óvatosan kezelni ezt a témát, és nem hagyták, hogy politikai célokra használják fel a történteket.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!