Védelmet és pénzügyi támogatást is ígér egy új törvény Dél-Koreában, ahol a tanárokat állandóan perrel fenyegethetik a szülők

2023. szeptember 22. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Új törvényt fogadtak el Dél-Koreában, amelynek célja, hogy megvédje a tanárokat a zaklató, panaszkodó szülőktől – írja a BBC. A tanárok jogai és helyzete ismét aktuális kérdéssé vált, miután júliusban néhány szülő az öngyilkosságba hajszolt egy 23 éves tanárnőt, aki belekeveredett két gyerek vitájába. Több hete százezres tömeg vonul az utcákra, hogy kiálljanak a tanáraik mellett, és törvénymódosítást követelnek.

A tanárok szerint a szülők azért jelentik fel őket, mert egy agresszív gyereket próbálnak megfékezni, de azért is panaszkodnak rájuk, ha rászólnak a tanulókra. Szerintük a szülők azt a 2014-ben elfogadott gyermekjóléti törvényt használják ki, aminek a kétértelmű záradéka azt mondja, hogy a tanárokat állandóan perel fenyegethetik, amennyiben egy kicsit is fegyelmezni merik a szófogadatlan diákokat.

A most elfogadott törvény szerint azonban nem rúghatják ki a tanárokat azonnal, ha gyermekbántalmazásról érkezik bejelentést, hanem további vizsgálatokra és bizonyítékokra lesz szükség. Sőt pénzügyi támogatást is biztosítanak azoknak az oktatóknak, akik peres ügyekbe keverednek, és az új törvény szerint az igazgatóknak is nagyobb szerepet kell vállalniuk, és jobban meg kell védeniük a munkatársaikat. Plusz az új irányelvek szerint a tanároknak joga van kiküldeni az osztályteremből a rendbontó diákokat.

Amellett, hogy sokan örömmel fogadták az új törvényt, mások szerint ez még nem elég. A Koreai Tanárszövetség elnöke, Kim Yong-seo szerint az új jogszabály valóban nagy előrelépés, de vannak még területek, ahol szükség lenne változtatni. Ezért is szólította fel a politikusokat arra, hogy módosítsák a gyermekjóléti törvényt, míg más oktatók szerint pedig meg kellene büntetni azokat a szülőket, akik hamisan vádolják őket gyermekbántalmazással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!