Az azeri elnök bocsánatot kért Putyintól a hegyi-karabahi orosz békefenntartók haláláért

2023. szeptember 21. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökökön tárgyalások kezdődtek Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmény szakadárok között az azerbajdzsáni Yevlax városban – írja a Reuters az azeri állami hírügynökség, az Azertag jelentése alapján.

Huszonnégy órával azután, hogy az azerbajdzsáni hadsereg offenzívát indított Hegyi-Karabahban, szerdán a régió örmény erői megadták magukat, és megállapodtak a tűzszünet feltételeiről. Azerbajdzsán azután indított hadműveletet a térségben, hogy erre a számára kedvező geopolitikai helyzet miatt – Oroszországot leköti az ukrajnai háború – lehetősége nyílt.

Helyi források szerint lakott területeket is érhettek csapások, és az azeri hatóságok az örmény lakosság egy részét evakuációra, távozásra szólították fel. Emberi jogi tisztviselők szerint több tucat polgári áldozata is lehet az összecsapásoknak. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint orosz békefenntartók is meghaltak Hegyi-Karabahban.

Putyin szerint fontos szavatolni a karabahi örmény lakosság biztonságát

Ilham Aliyev azeri államfő bocsánatot kért és részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amiért a hegyi-karabahi harcok során orosz békefenntartók haltak meg – írta az MTI.

A Kreml csütörtöki közleménye szerint a telefonbeszélgetést Aliyev kezdeményezte. Az azeri elnök az orosz békefenntartók halálának „legalaposabb kivizsgálását és a felelősök megbüntetést” ígérte. Az incidens ügyében a két ország főügyészsége együttműködik egymással. „Azerbajdzsán elnöke is kifejezte készségét, hogy anyagi segítséget nyújtson az áldozatok családjainak” – írta az orosz államfő sajtószolgálata.

Az orosz és az azeri elnök megállapodott, hogy aktiválni fogják az Örményország részvételével zajló háromoldalú tárgyalási folyamatot, egyebek között a közlekedési kapcsolatok újraindítása, az azeri-örmény határ kijelölése, valamint a Baku és Jereván közötti békeszerződés előkészítése érdekében.

Aliyev megerősítette, hogy Baku kész együttműködni az orosz békefenntartókkal a hegyi-karabahi konfliktus enyhítésének érdekében. Putyin azt hangsúlyozta, hogy fontos szavatolni a karabahi örmény lakosság jogait és biztonságát.

Az azeri hadsereg egy nap alatt áttörte a védelmi vonalakat

Hegyi-Karabah székhelyén, Sztepanakertben kedden és szerdán tüzérségi fegyverek és rakéta-sorozatvetők hangja szólt, és azeri drónok lepték el a légteret. Bár a tűzszünetről már szerdán megállapodtak a felek, a hegyi-karabahi örmény hatóságok szerint a fővárosban csütörtökön is lövések dördültek – ezt a Reuters forrásai is megerősítették. A helyi örmények szerint az azeri erők megsértik a tűzszünetet, a bakui védelmi minisztérium viszont tagadta, hogy újabb támadást indítottak volna.

A karabahi örmények azt mondták, nem volt más választásuk, mint elfogadni Azerbajdzsán feltételeit, miután az azeri erők alig egy nap alatt áttörték a vonalaikat. Az Azerbajdzsán által békemegállapodás értelmében a szakadár örmény erőknek fel kell oszlatniuk magukat, a 120 ezer lakosú régiót pedig teljes mértékben integrálni fogják Azerbajdzsánba.

Örményország ki akar maradni a konfliktusból

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök csütörtökön a függetlenség napja alkalmából a tartott beszédében azt mondta, Örményországnak konfliktusmentesnek kell maradnia függetlensége megőrzése érdekében – írja az MTI.

„Nagyra kell értékelnünk a békét, és nem szabad összekeverni a tűzszünettel. A béke olyan állapot, amelyben nincsenek államon belüli, etnikumok közötti konfliktusok. Ez az út nem könnyű, de ezen kell haladnunk” – fogalmazott Pasinján.

A hegyi-karabahi konfliktus hátteréről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!