Orosz békefenntartókat lőttek le Hegyi-Karabahban

2023. szeptember 20. – 20:13

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz katonák vesztették életüket az újból felizzó hegyi-karabahi konfliktusban, miután járművüket lövések érték.

– közölte az orosz védelmi minisztérium szerda este. A tájékoztatás szerint a békefenntartók a Dzsanjatag település melletti megfigyelőállásukról tértek vissza, amikor kézifegyverekkel tűz alá vették járművüket. A bent ülők – akiknek létszámát nem közölték – életüket vesztették.

A tárca szerint jelenleg orosz és azeri nyomozók dolgoznak a történek kivizsgálásán. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-oldalán úgy fogalmazott, hogy a békefenntartók „a térségbéli béke érdekében vették magukra a csapást”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 2020-as háború utáni tűzszünet betartását mintegy 2000 békefenntartóval ellenőrző Oroszország szerdán bejelentette, hogy Azerbajdzsán és Örményország elfogadták az általa javasolt tűzszüneti feltételeket; este pedig Moszkva már arról számolt be, hogy a békefenntartók helyi idő szerint délután egy órától nem tapasztalták a tűzszünet megsértését.

Orosz adatok szerint a harctevékenységek kiújulása óta 3154 karabahit menekítettek ki Mardakert, Martuni és Aszkeransz térségéből, köztük 1428 gyermeket. Hozzátette, hogy az evakuáltakat meleg élelemmel látták el, pihenésre alkalmas helyre vitték, és 16 embernek orvosi segítséget nyújtottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!