Ukrajna beperli Magyarországot is az ukrán gabona behozatali tilalmának önkéntes meghosszabbítása miatt

2023. szeptember 18. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát – jelentette be a Politico hírlevelének adott interjúban Tarasz Kacska, gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes, szúrta ki a Hvg.

„Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek, ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást” – mondta a képviselő vasárnap este. Szerinte a három ország szembenállása nem csak az Európai Unió ügye, hanem felveti azt is, vajon a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az egész EU nevében beszél. Kacska szerint Magyarország döntése pusztán politikai nyilatkozat, a lengyel behozatali tilalom azonban súlyos következményekkel járhat az ukrán exportra. Ezért Kijev azt is kilátásba helyezte, hogy ha Varsó nem vonja vissza a döntését, akkor ők is megtiltják a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát Ukrajnába. A pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményezik majd.

Nagy István agrárminiszter pénteki közleménye szerint a Magyarországon érvényes, kiterjesztett behozatali tilalom többek között az Ukrajnából származó gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is vonatkozik, ugyanakkor hazánk továbbra sem tiltja az ukrán termékek magyar területen történő átszállítását. A tranzitszállítmányokat a hatóságok, az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket, és Magyarország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját, fogalmazott a miniszter.

Nagy István agrárminiszter az ukrán mezőgazdasági termékek importszabályozásáról tartott sajtótájékoztatóján a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2023. május 13-án – Fotó: Vajda János / MTI
Nagy István agrárminiszter az ukrán mezőgazdasági termékek importszabályozásáról tartott sajtótájékoztatóján a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2023. május 13-án – Fotó: Vajda János / MTI

Az Európai Unió májusban engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgó importját, hogy ezzel védje a helyi gazdákat. A Bizottság végül azért döntött a tilalom feloldása mellett, mert úgy ítélte meg, hogy a május óta hozott intézkedések hatására megszűntek a piaci torzulások az öt tagállamban.

A gabonavita hátteréről és előzményeiről itt írtunk részletesebben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!