Színes festékkel fújták le a berlini Brandenburgi kaput

2023. szeptember 17. – 17:19

Színes festékkel fújták le a berlini Brandenburgi kaput
Klímaaktivsták fújták le a berlini Brandenburgi kaput 2023. szeptember 17-én – Fotó: Swantje Stein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű klímaaktivista csoport akciózott Berlinben vasárnap, vörös, sárga és narancssárga festékekkel fújták le a német főváros egyik jelképét, a Brandenburgi kapu hat oszlopát. A rendőrség tizennégy aktivistát őrizetbe vett, csoportosan elkövetett rongálás gyanújával indítottak eljárást ellenük – írja az MTI.

A Brandenburgi kapu nem csupán műemlék, hanem Berlin, azaz „a szabadság városának” jelképe is. Egy olyan városé, amely a véleménynyilvánítás szabadsága és a közös jövőről folytatott tisztességes vita mellett is kiáll – reagált a klímaaktivisták akciójára Kai Wegner kormányzó főpolgármester.

Szerinte az Utolsó Nemzedék törvénytelen akciójával nemcsak egy történelmi emléket, hanem a „korunk és jövőnk fontos kérdéseiről szóló diskurzust is megkárosította”.

„Aki komolyan gondolja a klímavédelmet, annak el kell határolódnia az ilyen akcióktól és ettől a csoporttól”

– jelentette ki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Az éghajlatváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítések radikális fokozását sürgető Utolsó Nemzedékfigyelemfelkeltő és tiltakozó akciókkal vált ismertté Németországban. Korábban bejutottak a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe, hogy megbénítsák a forgalmat.

Hamburgban a nagyváros világhírű koncertpalotájában, az Elbai Filharmóniában a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz ragasztotta magát egy hangverseny közben, a Berlin melletti Potsdam ugyancsak világhírű magánmúzeumában, a Barberiniben pedig két másik tagjuk egy jelképes műkincsromboló akcióban burgonyapürével kente be Claude Monet szénaboglyákról készített sorozatának egyik darabját, a francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását. Az üveggel védett festményben nem esett kár.

Az ilyen és ehhez hasonló tiltakozások az elmúlt időszakban máshol is előfordulnak. Két fiatal nő a brit National Galleryben paradicsomszósszal öntötte le korábban Van Gogh 72,5 millió font értékűre becsült Napraforgóját, máskor tüntetők festették össze narancssárgával egy Aston Martin-szalon kirakatát, csokitortát nyomtak III. Károly viaszbábujába.

Hágában három aktivistát tartóztattak le, miután Jan Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festményéhez ragasztották magukat. Az olyan akciók, mint a hágai is, az utóbbi időben igencsak aktívvá vált brit Just Stop Oil (szabad fordításban kb.: Csak állítsuk le az olajat!) radikális civil klímavédelmi mozgalomhoz kötődnek. A szervezettel és a demonstrációkkal ebben a nagyobb cikkünkben foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!