Eddig nem látott videókat mutattak be a török barlangi mentésről a magyarok

2023. szeptember 14. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden hozták a felszínre Mark Dickey amerikai barlangkutatót az egyik legmélyebb törökországi barlangból. A mentésben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat is részt vett. Zádori Zsófia volt az az orvos, aki napokig életben tartotta az 1040 méter mélyen bélrendszeri vérzéssel rosszul lett kutatót. A magyar orvos erről így beszélt a Telexnek:

„A kommunikáció hiánya miatt a felém érkező csapatok sem tudták biztosan, hogy mi van a mélyben nálam. Én tartottam Dickey-t életben napokig, de nehézséget jelentett, hogy nem tudtam, mikor következhet be fordulat az állapotában. Nem volt eleinte elég eszközöm se, és nem volt információm arról, hogy mikor fognak megérkezni az egyéb mentőszervezetek, vagy hogy egyáltalán hogyan kezdjem el táplálni Markot. Tulajdonképpen terepi medicinát folytattam, azaz úgy dolgoztam, mintha a harctéren lettem volna”.

A Mentőszolgálat csütörtök délután mutatott be több fotót – ezek egy részét a fent hivatkozott cikkben is felhasználtuk –, de ezen kívül videót is arról, hogy milyen összhang és aprólékos munka kellett ahhoz, hogy kimentsék a férfit a barlangból. A videókat korábban még nem mutatták meg a sajtónak és a nyilvánosságnak, mi ezeket összefűztük és feliratoztuk:

(A képek és videók készítője: Berentés Ágnes)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!