Felszínre hozták az amerikai kutatót Törökország egyik legmélyebb barlangjából

Legfontosabb

2023. szeptember 12. – 05:22

Felszínre hozták az amerikai kutatót Törökország egyik legmélyebb barlangjából
Az amerikai barlangász Mark Dickey hordágyon beszél a riporterekkel, miután mentőakciója sikeres véget ért – Fotó: Umit Bektas / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Felszínen a hordágy Markkal” – írta magyar idő szerint kedd éjfél körül a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Facebook-oldalán. A mentőszolgálatok szerint sikerült biztonságba helyezni Mark Dickey-t, aki két hete rekedt bélrendszeri vérzéssel Törökország harmadik legmélyebb barlangjában.

A 40 éves amerikai barlangkutató mentésében magyar mentőcsapatok is részt vettek. Friss bejegyzésükben leírták, hogy a súlyos bélrendszeri vérzéstől szenvedő kutatót 58 és fél óra megfeszített munkával tudták a felszínre hozni az 1040 méteres mélységből. Dickey szeptember 2-án indult mentésében összesen 10 ország, közel 200 helyszínen lévő barlangi mentője vett részt.

A BBC azt írja a mentésről, hogy ez lehetett az egyik legnagyobb és legbonyolultabb barlangi mentés, amit valaha végrehajtottak. Carl Heitmeyer, a New Jersey-i Initial Response Team (a Dickey által vezetett csoport) egyik tagja a BBC Newsnak megerősítette, hogy a barlangász megmenekült, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a mentésében. Az amerikai barlangkutató azt mondta, hogy azt hitte, nem éli túl a megpróbáltatásokat, miután az állapota folyton romlott.

Szombat délután, helyi idő szerint 14:29-kor indult el a hordágy a felszín felé a Morca-barlang HOPE bivakjából.

Múlt hét szerdán írtunk arról először, hogy a Törökország déli részén található Morca-barlangot kutató, magyar részvétellel zajló nemzetközi expedíción rosszul lett egy 40 éves amerikai barlangkutató, Mark Dickey. A férfinak súlyos bélrendszeri vérzése volt, a nagyjából 1050 méter mélyen lévő táborhelyet képtelen volt egyedül elhagyni. Mentése egy szervezett akció keretében zajlott, ebben vett részt a Magyar Barlangi Mentőszolgálat is.

Az NBC arról írt, hogy Dickey múlt szombaton kezdte rosszul érezni magát, köhögni kezdett, és vért találtak a székletében. Nem tudott enni, és három napig félig eszméletlen volt. A férfi a menyasszonyával volt a barlang mélyén, de a nő már a mentés előtt elhagyta a barlangot.

A mentést a török szervezetek vezették, az Európai Barlangi Mentők Szervezetének koordinálásával. Az európai szervezet szerint a leggyorsabban mobilizálható csapat, ami ilyen extrém mélységbe képes lejutni és dolgozni, az a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, így őket elsők között riasztották. A négyfős csapat a TEK-kel együttműködve már aznap elkezdte a mentés előkészítését.

Az egészségügyi sátor, ahol Mark Dickey állapotát stabilizálták – Fotó: Kovács Márton / Magyar Barlangi Mentőszolgálat
Az egészségügyi sátor, ahol Mark Dickey állapotát stabilizálták – Fotó: Kovács Márton / Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Munkájukat nehezítette, hogy a sérült amerikai extrém mélységben volt: csak a lejutás egy egész napot vett igénybe. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat képviseletében Kovács Márton hétfőn a Telexnek arról beszélt, a rosszul lett férfihoz először a magyar csapat ért le, és ott nagyon komoly egészségügyi segítséget kellett nyújtaniuk a barlangásznak. Körülbelül olyan súlyosságú eset volt ez, mint amikhez az intenzív osztályokon szoktak ellátást nyújtani a kórházakban.

A múlt hét eleji beszámolójuk szerint a súlyos, életveszélyes állapotban levő férfi a gyógyszeres ellátás mellett vértranszfúziót is kapott. Azt írták, a férfi állapota a kivérzéses sokk felé mutatott. A magyar barlangi mentők második hulláma aztán további vérrel és fagyasztott vérplazmával indult a sérült felé vezető, közel egynapos útra.

A rosszul lett férfi, Mark Dickey egyébként ismert barlangásznak számít Magyarországon is, minden évben heteket tölt itt, magyar barlangászokkal is együttműködik. Képzéseire az Egyesült Államokból is szoktak ide jönni amerikai barlangászok.

Az olasz nemzeti hegyimentő szolgálat (CNSAS) tagjai a mentés közben – Fotó: CNSAS / AP / MTI
Az olasz nemzeti hegyimentő szolgálat (CNSAS) tagjai a mentés közben – Fotó: CNSAS / AP / MTI

A férfi a CNN cikke szerint arról beszélt, miután leértek hozzá a mélybe a segítségére sietők, hogy éber állapotban volt, tudott beszélni, de segítségre volt szüksége a kijutáshoz a súlyos fájdalmak miatt. Dicsérte továbbá a barlangászközösséget, amiért ilyen gyorsan összefogtak. A soknemzetiségű csapatban több mint 150 barlangi mentő van jelen a törökországi helyszínen.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy civil szervezet, nagyon alacsony büdzsével dolgoznak. A mostani törökországi mentés kezdete után a Külügyminisztériumtól pénzügyi, a Honvédelmi Minisztériumtól logisztikai segítséget kaptak, a tárca a mentés helyszínére való gyorsabb eljutásban is segített nekik.

Mark Dickey hordágya megérkezik a felszínre – Fotó: Mustafa Unal Uysal / Anadolu Agency / AFP
Mark Dickey hordágya megérkezik a felszínre – Fotó: Mustafa Unal Uysal / Anadolu Agency / AFP

A világ barlangi mentéseinek történetében eddig a rekordot 2014-ben a németországi Riesending-barlangban hajtották végre 1000 méteres mélységben: itt egy koponyasérült kutatót 700 ember 11 napi megfeszített munkájával sikerült a felszínre juttatni. A mostani sérült ennél valamivel mélyebben volt, nagyjából 1050 méter körül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!