Előkerülhetett Szurovikin tábornok, a Wagner-lázadás óta először látták élőben

2023. szeptember 5. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olyan fénykép terjed a neten, amin olyan, mintha Szergej Szurovikin tábornok sétálna a feleségével, Annával – írja a BBC, ami nem tudta megerősíteni, hogy valóban az orosz tábornok szerepel a képen.

Szurovikin a júniusi Wagner-lázadás óta nem mutatkozott élőben. Állítólag tudott a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin terveiről. Prigozsin augusztusban repülőbalesetben halt meg.

Július közepén az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke azt mondta, hogy Szurovikin csak pihent, de augusztusban már az a hír járta, hogy házi őrizetben van. Bár elvileg nem indult nyomozás ellene, nem hagyhatta el a házát, és vendégek is csak engedéllyel látogathatták. Augusztus végén leváltották a légierő éléről.

A képet Kszénia Szobcsak, egy orosz médiaszemélyiség osztotta meg a Telegramon. A képhez hétfőn azt írta, hogy „Szergej Szurovikin tábornok szabad. Él, egészséges, otthon van a családjával Moszkvában. A fotó ma készült.”

A képen látható férfi valóban hasonlít a tábornokra, és a BBC szerint a nő is úgy néz ki, mint a felesége. Alekszij Venediktov orosz újságíró szintén azt írta, hogy Szurovikin otthon van, szabadságon.

Nem a Wagner-lázadás volt az első, amikor felmerült, hogy Szurovikin túl messzire ment. Karrierje során többször vádolták meg különböző dolgokkal, például azzal, hogy

  • lelőtt egy tüntetőt (nem bizonyították rá, de börtönbe került);
  • illegálisan fegyverekkel kereskedett (három vádpontban elítélték, de csak egy év felfüggesztettet kapott);
  • köze volt hozzá, hogy az egyik magas rangú beosztottja öngyilkos lett;
  • csecsen terroristákra fogta kilenc katonája halálát, pedig valószínűbb, hogy egy részegen rosszul kezelt gránát vagy akna robbant fel;
  • tudott róla, hogy a katonái és szövetségeseik porba tiporják a szír civilek emberi jogait, de nem tett semmit ellene.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!