Az oroszok kilőttek egy brit Challenger 2-es tankot

2023. szeptember 5. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszok kilőttek egy brit Challenger 2-es tankot – írja a Sky News. A tankot egy elemző azonosította be. A felvétel valahol a zaporizzsjai front környékén készülhetett.

Ez az első megerősített felvétel arról, hogy egy ilyen típusú tank csata közben megsemmisüljön – nemcsak az orosz–ukrán háború, hanem a Challenger 2-es 29 éves történelme során. Egyszer kilőttek egyet, de az baráti tűz során történt Irakban, 2003-ban.

A felvételen látható, ahogy a videózók autójának bal oldalán, az út szélén áll a tank, amiből sűrű, fekete füst árad. Nem egyértelmű, hogy mi okozhatta a robbanást, ami megsemmisítette a tankot.

Nem tudni, hogy a felvétel mikor készülhetett, ahogy az sem, hogy pontosan hol. Az autóban ülők ukránul beszélnek, miközben elhajtanak egy másik álló tank mellett is. Az Egyesült Királyság 14 ilyen tankot adott az ukránoknak, de eddig nem lehetett tudni, hogy milyen gyakran vetették be őket. Eleinte Kijevet védték, de ahogy a déli fronton úgy tűnt, áttörést érhet el az ellentámadás, odavezényelhettek néhányat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!