Egy kétes hírű bolgár üzletember kivégzése után felsejlik a kilencvenes évek leszámolássorozata

2023. augusztus 27. – 22:44

Egy kétes hírű bolgár üzletember kivégzése után felsejlik a kilencvenes évek leszámolássorozata
Alekszej „Traktor” Petrov – Forrás: bTV Media Group / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Brutálisan meggyilkoltak egy vállalkozót Bulgáriában múlt héten. Ahogy a kilencvenes évek magyar robbantásos híreiben, úgy az ilyen „vállalkozó” kifejezés Bulgáriában is sok mindent takarhat. Alekszej „Traktor” Petrov esetében egy alvilági kapcsolatokkal is bőven rendelkező volt rendőrt, terrorelhárítót, karatevezetőt, egyetemi docenst, elnökjelöltet és biztosító-tulajdonost. Aki mindenekelőtt egy nagyon fontos politikai háttérember, amolyan királycsináló is volt.

Bulgáriában is volt egy nagyon zűrös időszak nagyjából a kilencvenes évek közepén, amikor állandóan gyilkosságok történtek, bombák robbantak, de a bolgár intenzitása úgy tízszeres lehetett az akkori idők magyar leszámolássorozatához képest. Vagyis más nagyságrendben gyilkolták egymást a maffiavádakkal illetett bolgár üzletemberek. Egy idén augusztus 16-i gyilkosság után a bolgár közélet legfontosabb kérdése most így szól:

el lehet-e kerülni, hogy visszatérjenek azok a rémes idők?

Alekszej Petrov, vagyis a „Traktor” személyében egy nagyon befolyásos, politikai, alvilági és „felvilági” üzleti kapcsolatokkal is rendelkező bolgár oligarchát gyilkoltak meg. A sajtó, így a Balkan Insight angol nyelvű lap minden ismert részletet megírt a merénylet körülményeiről, de talán azok a múltbeli történetek, illetve találgatások is érdekesek lehetnek Petrov személyéről, amelyek segíthetnek megérteni az ügy hátterét.

Merénylet a Vitosán

Aki valaha járt Szófiában, biztosan tudja, hogy a bolgár főváros közvetlen szomszédságában fekszik a Vitosa, egy 2290 méteres csodálatos magashegy és túraparadicsom.

A hegy lábánál, a városközponttól 7 kilométerre található Dragalevci, egy nagyon előkelő negyed, innen vezet az út a népszerű túraútvonalakig. A 61 éves Petrov is itt lakott, és bár három korábbi merényletkísérlet után mindenhová testőrökkel járt, amikor a 48 éves teniszedzőjével, Miroszlava Mihajlovával sétálni indult a Vitosára, a testőröket arra utasította, hogy maradjanak le, és várják meg. Petrov állítólag nagyon szerette a hegyet, biztonságban is érezte magát kedvenc sétálóhelyén, a Bai Krastyo nevű lanovkamegálló környékén, és azt is gondolta, hogy ott nyugodtan tud beszélgetni, nem hallgatják le.

Ennek ellenére azért gondosan és titokban tervezte meg a sétáit, így miután az erdei ösvényen őt és partnerét is lelőtték, felmerült, hogy környezetéből árulhatták el. Petrov meghalt (támadója azt gondolta, hogy van rajta golyóálló mellény, ezért fejre célzott), a nőt súlyos lőtt sérülésekkel szállították be a Nyikolaj Pirogov orosz sebészről elnevezett kórház sürgősségi osztályára.

Legendák a Traktorról

Bolgár forrásaink szerint Petrov sokféleképpen bemutatható, sok legenda van körülötte, nem véletlenül nevezték megállíthatatlan, erős emberként Traktornak. Viszont olykor nehéz kideríteni, hogy egyes helyzetekben ő a jó vagy a rossz fiú volt.

Mindenképpen egy képzett emberről van szó, aki nemcsak úgy megkapta egyetemi docensi kinevezését, hanem szeretett és tudott is tanítani, több egyetemen is oktatott. Pedig miután rendőrként végzett, a rendszerváltás előtt előbb egyszerű rendőrként szolgált, majd dolgozott a titkosszolgálatnak, végül terrorelhárító lett a kiemelt vörös sapkás egységnél.

Petrov fiatalon karatézott, és 1982-ben a sportág révén ismerte meg Bojko Boriszovot, aki Todor Zsivkov (a bolgár Kádár János) testőreként maga is karatézott, később jobboldali, uniópárti, ugyanakkor elég kétes hírű politikus és négyszer is Bulgária kormányfője lett.

Amikor Petrov régi kommunistaként a rendszerváltás után leszerelt, hirtelen kiderült, hogy vagyonos ember, biztonsági céget indított, és ami Bulgáriában sokszor ezzel párban járt, biztosítótársasága is lett.

Egyszer egy bolgár cég vezetője mesélte nekem, hogy

a biztosítók hőskorában állandóan feltörték az autóját. Amikor valaki megsúgta neki, hogy melyik biztosítónál érdemes autóbiztosítást kötnie, hogy ne legyenek gondjai, az addig rendszeres feltörések – vagy ezért vagy másért – megszűntek.

A sikeres üzletember hamarosan Bojko Boriszov cégtársa is lett egy vállalatban, de legismertebb üzleti pozíciója azért a Lev Ins, Bulgária harmadik legnagyobb biztosítótársasága volt.

A biztosító döntően izraeli tulajdonban van, és Petkov egész életét végigkísértek a mindenféle, kicsit legalábbis kétes nemzetközi kapcsolatok. Érdekeltségébe tartozott emellett a politikai botrányokat is kirobbantó Galéria hetilap, köze volt a Rend, Törvényesség, Igazságosság Párt nevű kérészéletű politikai formációhoz, amelyet egy alkotmánybíró alapított, de végül kispárt maradt. Egyszer pedig még elnökjelöltként is megmérette magát, de 2011-ben az első fordulóban kiesett.

Egyre több kétes ügy tűnik fel

A kétezres években már elég egyértelmű volt, hogy nagyon komoly ügyekbe keveredhetett. 2002 augusztusában merényletet kíséreltek meg ellene, miután elhagyta megszokott uszodáját, és olyan is volt, hogy gránátvetővel próbálták kioltani az életét. Állítólag az első merényletkísérlet miatt nem ő lett a szervezett bűnözés elleni küzdelem nemzeti igazgatóságának vezetője.

Innentől már gyakran hangzott el a neve alvilági ügyekben. Ha valaki rossz színben tüntette fel, mint például Nyikolaj Kolev katonai ügyész meggyilkolása után a férfi özvegye, akkor rágalmazás címén perelt.

Ebben az időben az Állami Nemzetbiztonsági Ügynökség reaktiválta, informátor, majd hivatalos tanácsadó volt, ami azért érdekes, mert állítólag ő szervezett egy titkos találkozót az akkori baloldali belügyminiszter (Rumen Petkov) és a Galev testvérek között. Utóbbiak amúgy valójában nem testvérek, hanem egykori titkosszolgák, akik átálltak, és a bolgár maffia ismert alakjai lettek. A találkozó után mentességet kaptak egy büntetőügyükben, de később már elítélték őket, 2023-ban éppen szökésben voltak, amikor azzal kerültek be a hírekbe, hogy az egyikük váratlanul meghalt.

A Polip-hadművelet

Ha valaki emlékszik meg a Polip című olasz sorozatra, amelyben Cattani felügyelő rendületlenül üldözi a maffiát, megértheti, hogy Bulgáriában is miért az Octopus (Polip) nevet adták annak a látványos akciónak, ami 2010 februárjában Alekszej Petrovot nevezte meg az ország első számú közellenségének.

Adócsalás, erőszak, pénzmosás, zsarolás – ilyen vádak hangoztak el, Petrovot előbb kamerák kereszttűzében őrizetbe vették, majd házi őrizetbe került. De aztán a hosszú eljárás során minden vádpont megrendült, volt olyan koronatanú, akit baleset ért, mindenesetre Petrovot nem ítélték el, 2014 februárjában pedig a különleges bíróság úgy döntött, hogy megszünteti a nyomozást az „Octopus” bűnszervezettel szemben. Petrov nem szégyenlősködött,

beperelte a bolgár államot, és magas, euróban is milliós kártérítést harcolt ki Strasbourgban.

Ugyanakkor gyanús részletek sora látott napvilágot, például így derült ki, hogy Petrov szoros kapcsolatban állt Michael Tchorny milliárdossal, egy orosz származású izraeli állampolgárral, akit 2000-ben Bulgária nemzetbiztonsági okokból kiutasított.

Kivel maradt jóban?

A közvélemény az elmúlt tíz évben csak találgatta, hogy a Bojko Boriszov miniszterelnöksége alatt megindított maffiaper során Boriszov és Petrov egykori barátsága mennyire sérült. Magát az ügyet főleg Cvetan Cvetanov belügyminiszter vitte, aki ma már nincsen egy pártban Boriszovval, de azért a belügyminiszterek ritkán mennek szembe a főnökükkel.

Bojko Boriszov 2023. április 2-án, miután leadta szavazatát a parlamenti választáson Szófiában – Fotó: Nikolay Doychinov / AFP
Bojko Boriszov 2023. április 2-án, miután leadta szavazatát a parlamenti választáson Szófiában – Fotó: Nikolay Doychinov / AFP

Petrovnak, ha nem is mindig transzparensen, de a partvonalról folyamatosan köze volt a bolgár belpolitikához. Nemrég arról írtak a bolgár lapok, hogy egy másik miniszterelnöknek, a Harvardon végzett Kiril Petkovnak annyiban már volt személyes kapcsolata Alekszej Petrovval, hogy Petkov édesapja és Petrov barátok voltak.

Így amikor a bolgár politika, rengeteg ügyetlenkedés és kormányválság után kitalált egy rotációs nagykoalíciót, vagyis a két erős ember, a korrupciós vádakkal szembenéző Bojko Boriszov és Kiril Petkov összeborult, elterjedt, hogy Petrov, vagyis a Traktor hozta össze a feleket. El is terjedt, hogy ha valóban ő bábáskodott az egész felett, annak megkérné az árát, és újra kilépne az árnyékból.

A parlament 2023. június 6-án hagyta jóvá, hogy Boriszov és Petkov pártjai alkossanak kormányt,

de nem sikerült egyetlen, mindenki számára elfogadható embert találni, így a jobboldali GERB és a korrupciót üldöző PP–DB többségi koalíciója a megállapodás szerint egy rotációs kormány lesz. A PP–DB-s Nyikolaj Denkov kezdi a miniszterelnökséget, míg Boriszov pártjából Marija Gabriel miniszterelnök-helyettesként indít, majd kilenc hónapon belül pozíciót cserélnek.

Sok a kérdés

Azt mindenki csak találgatja, hogy az említett kapcsolatok és múltbéli történések közül minek lehet köze Petrov meggyilkolásához, és minek nem. Ráadásul május elején valakik pokolgépes merényletet kíséreltek meg Ivan Gesev bolgár főügyész autókonvoja ellen is. Petrov ügyében

annyi szereplő van, orosz, ukrán, izraeli szálak, politikusok és maffiózók, hogy még azt sem lehet mondani, hogy a pletykákban lenne egy központi gyanú arról, hogy ki állhatott a merénylet mögött.

Említettük, hogy többször is merényletet kíséreltek meg Petrovval szemben, a legutóbbi miatt egy ukrán állampolgárt (vélhetően egy bérgyilkost) el is ítéltek. Őt éppen pár hónapja engedtek ki, de azt nem igazán gyanítja senki, hogy megint ő futott volna neki a gyilkosság végrehajtásának.

A gyilkos (szinte biztosan egy bérgyilkos) mindenesetre lesből támadott, és a hírek szerint vélhetően már el is hagyta Bulgáriát. A szófiai városi ügyészség megindította az eljárást, a testőröket például biztosan kihallgatták. Abban pedig bolgár beszélgetőpartnereink szerint csak reménykedni lehet, hogy nem indul be egy véres adok-kapok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!