A korrupcióval vádolt Bojko Boriszov nyerte a választást Bulgáriában

2022. október 3. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt nyerte meg a vasárnapi bulgáriai parlamenti választásokat a hétfőn közzétett, kis híján végleges eredmények szerint, ezzel Bojko Boriszov háromszoros volt kormányfő negyedik ciklusra is újra a miniszterelnöki székbe kerülhet, írja az MTI. A szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottsága alapján a GERB a szavazatok 25,37 százalékát szerezte meg. Kiril Petkov hivatalban lévő kormányfő pártja, a Folytatjuk a Változást (PP) a második helyen végzett, a szavazatok 20,21 százalékával.

Bojko Boriszov a vasárnapi bolgár választáson – Fotó: Spasiyana Sergieva / Reuters
Bojko Boriszov a vasárnapi bolgár választáson – Fotó: Spasiyana Sergieva / Reuters

A választáson összesen hét pártnak sikerült átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt. Ezek egyike az oroszbarát Újjászületés párt, amely az előző parlamentben még a legkisebb párt volt, most viszont a negyedik helyen végzett a szavazatok több mint 10 százalékával. Az előző kormánykoalíció tagjai érzékelhetően visszaestek: a Bolgár Szocialista Párt eredménye 9,32 százalékra, a Demokratikus Bulgária nevű párt pedig 7,46 százalékra csökkent. A hivatalos végeredményeket csütörtökön teszik közzé.

A PP vezette kormánykoalíció júniusban bizalmi szavazáson megbukott, emiatt Bulgária másfél éven belül már a negyedik alkalommal kényszerült arra, hogy előrehozott választást tartson. Kiril Petkov kizárta, hogy Boriszovval koalícióra lépjen.

Boriszov 2009 és 2013, 2014 és 2017. január és 2017. május 2021 között volt Bulgária miniszterelnöke, súlyos korrupcióval vádolják, és idén márciusban le is tartóztatták.

Korábban arról is írtunk, hogy Bojko Boriszov és Orbán Viktor magyar kormányfő között milyen sok a hasonlóság, de vannak lényeges különbségek is. A bolgár korrupcióról itt és itt olvashatók még az Indexen írt cikkeink.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!