Őrizetbe vették Bojko Boriszov bolgár exkormányfőt

2022. március 17. – 22:01

Őrizetbe vették Bojko Boriszov bolgár exkormányfőt
Bojko Boriszov korábbi bolgár kormányfő – Fotó: Dimitar Kyosemarliev / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szófiában azt lehetett gondolni, hogy Kiril Petkov korrupcióellenes miniszterelnök programja is csak ígéret volt, most úgy tűnik, hogy mégsem.

Bulgáriában letartóztatták Bojko Boriszov volt miniszterelnököt, Vladiszlav Goranov volt pénzügyminisztert, Menda Sztojanovát, a parlament pénzügyi bizottságának volt vezetőjét és Szevdelina Arnaudova propagandistát – írja többek között a Mediapool.bg.

Valamennyien a korábbi jobboldali GERB kormányzópárt vezetői vagy szimpatizánsai voltak. Bulgáriában hosszas huzavona, több megismételt választás után nyertek a korrupcióellenes erők, Kiril Petkov közgazdász vezetésével. A kormányváltás után a közvélemény kezdte azt hinni, hogy a korrupcióellenes ígéretek csak üres szólamok voltak, de mindenki számára váratlanul, a Belügyminisztérium egy titkos akciójába fogott.

Mindez két okból is különleges időzítés volt,

  • egyrészt éppen Bulgáriában tartózkodik Laura Kövesi európai főügyész, aki a korábbi bolgár kormányzat működésével kapcsolatban 120 vizsgálatot jelentett be,
  • másrészt Ivan Gesev bolgár legfőbb ügyész, Boriszov régi barátja saját bevallása szerint sem tudott az akcióról, de miközben Kövesi az új kormány tagjaival gyümölcsöző tárgyalásokat folytatott, addig már előző nap is jelezte, Gesevvel csak formális volt a találkozója.

A korábbi bolgár kormány európai uniós forrásokkal élhetett vissza többek között a mezőgazdaság, az építőipar és más közbeszerzések területén.

A GERB először azt közölte, hogy letartóztatásról nincsen szó, csak házkutatásokról, de a rendőrség később megerősítette: 24 órára őrizetbe vették őket.

Nem hivatalos belügyminisztériumi források szerint Szevdelina Arnaudova házában találtak egy dzsipet, amely az Arkad cég tulajdonában volt, amely a Török Áramlat Bulgárián átvezető szakaszát építette.

Kiril Petkov miniszterelnök csak annyit írt ki, hogy senki sem érinthetetlen.

Vaszil Bozskov, Bulgária leggazdagabb embere, egy Dubajba menekült oligarcha az Actualno lappal azt közölte, hogy vélhetően az ő feljelentése vezetett eredményre.

Korábban arról is írtunk, hogy Bojko Boriszov és Orbán Viktor magyar kormányfő között milyen sok a hasonlóság, de vannak lényeges különbségek is.

  • Mindketten sikeres, jobboldali, konzervatív politikusok, hosszú időt töltöttek el az Európai Néppárt pártcsaládban, az EPP-ben. Orbán negyedik kormányfői ciklusát tölti, Boriszov eddig háromszor volt miniszterelnök. Míg azonban Orbánnak nincs kommunista múltja, Boriszov a bolgár kommunista állampártvezér, Todor Zsivkov testőre, bizalmasa volt.
  • Mégis inkább Orbán volt az oroszbarát és Brüsszellel kritikus politikus, míg Boriszov Nyugat-barát, Moszkvával konfrontatív aktor. Szófiában inkább a baloldali ellenzék húzott Moszkvához. A Fidesz azóta már nincs is az EPP-ben, Boriszov pártja sok kritikus ügy után sem távozott.
  • Mindkét országot számosan kritizálják a közpénzek irányított elosztására, a korrupcióra, a támogatott üzleti körök térnyerésére hivatkozva. Vannak erős analógiák is, például mindkét országban van gyorsan gazdagodó „baráti” üzletember, volt zavaros hőerőmű-vásárlás és elfoglalt ágazatok.
  • Magyarországon és Bulgáriában is szelektív hozzáállással vádolják az ügyészséget. Amíg Bulgáriában tavalyelőtt komoly demonstrációk is zajlottak a „közellenség” főügyész ellen, itthon csendes az utca, inkább csak az ellenzéki politikusok emelik fel olykor a hangjukat Polt Péter ténykedése ellen.

Bojko Boriszov „előző életében” focista, karatés, testőr volt. Sok híres botránya is volt, jelent meg róla például egy olyan kompromittáló felvétel a lakosztályában, ahol a képen az ágyánál fegyver, aranyrudak és köteg 500 eurósok hevertek.

A miniszterelnök azt mondta, hogy alighanem fő riválisa, az elnök igyekszik lejáratni. Az ágyról és a fegyverről ugyan elismerte, hogy az övé, de szerinte a pénzt és az aranyat csak úgy odatették.

A bolgár korrupcióról itt és itt olvashatók még az Indexben írt cikkeink.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!